TRUDNOĆA I POROD

Trudnice koje se pretjerano ugoje rađaju krupne bebe

"Bebe i mame"

8.4.2018

Žene koje se ugoje više od 18 kilograma tokom trudnoće izložene su dvostruko većem riziku da nose krupnu bebu, što najčešće podrazumijeva težak porođaj, upozorili su američki naučnici.

Studija, u kojoj je učestvovalo 40.000 Amerikanki i njihovih beba, pokazala je da se svaka peta trudnica previše ugoji u trudnoći i da potom rodi krupnu bebu, tešku više od četiri kilograma.

Zanimljivo je da su američki naučnici otkrili da se žene, koje se ugoje više od 18 kilograma tokom trudnoće, izlažu većem riziku da rode krupnu bebu čak i kad nemaju trudnički dijabetes - vrstu šećerne bolesti koja se javlja samo tokom trudnoće i koja povećava mogućnost rađanja krupne bebe.

Pošto ima tako mnogo gojaznih trudnica, važno je da žene zaista ozbiljno shvate savjet ljekara da paze na težinu tokom trudnoće.

Bebe žena koje se pretjerano ugoje tokom trudnoće, naprosto su "programirane" da budu krupne. Prema standardima Američkog udruženja opstretičara i ginekologa, krupnim bebama se smatraju one koje su teže od četiri kilograma.

Krupna beba povećava rizik teškog porođaja - povećanog krvarenja i povrede ramena bebe, a vrlo često porođaj mora biti izveden carskim rezom.

Rezultati su pokazali da je 20 posto žena koje su se u trudnoći ugojile više od 18 kilograma, rodilo krupne bebe. Samo je 12 posto žena koje su se ugojile u granicama normale rodilo bebu prekomjerne težine.

Najrizičnijom se pokazala grupa trudnica koje su se i prekomjerno ugojile, i dobile trudnički dijabetes. Gotovo 30 posto takvih žena rodile su bebe prekomjerne težine, u poređenju sa samo 13,5 odsto žena koje su imale trudnički dijabetes, ali normalnu težinu tokom porođaja.

Naučnici ističu da rezultati istraživanja ukazuju na zaključak da žene zaista trebaju izbjegavati prekomjerno gojenje tokom trudnoće, a posebno one koje dobiju trudnički dijabetes.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.