TRUDNOĆA I POROD

Prehlađena trudnica - bakterije ili virusi

"Bebe i mame"

16.5.2018

Respiratorne infekcije, posebno u trudnoći, uglavnom izazivaju virusi, kojima izuzetno "prijaju" niže temperature. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične prehlade, do uzročnika ozbiljnijih oboljenja.

Smatra se da do obolijevanja dolazi usljed rashlađivanja sluzokože, što dovodi do sužavanja krvnih sudova, pa sluzokoža ostaje bez dovoljno leukocita - vojske našeg odbrambenog sistema.

Kakvi simptomi

Važno je obratiti pažnju na simptome. Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno, upaljeno grlo - gnojna angina. Virusi djeluju na malo drugačiji način.

Na svom putu ubijaju ćelije u koje se nasele, vezuju se za gornji respiratorni trakt i izazivaju promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu, zamućenost očiju.

Kada su u pitanju virusi, promjene i tegobe duže traju (mogu trajati i dvije do tri sedmice). Međutim, nikako nemojte nagađati šta je pravi uzročnik oboljenja. Najbolje je da se odmah obratite ljekaru.

Način prenošenja

Ljekari kažu da se virusne infekcije prenose ne samo kapljičnim putem, nego i dodirom. Većina virusa preživljava više od 24 sata na raznim površinama pa je, zapravo, prijenos prljavim rukama veći izvor zaraze.

Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica - za jednu upotrebu) dobra je metoda prevencije.

Kada antibiotici

Čim osjete prve simptome prehlade, mnogi samoinicijativno posežu za antibioticima. To je velika greška, s obzirom na to da antibiotici ne liječe virusne infekcije.

Mogu djelovati samo na bakterije koje već normalno žive u flori sluzokože, pa se njihovim uzimanjem zapravo široko otvara put virusima. Zbog toga, drage buduće mame - držite se dalje od vaše kućne apoteke i ne preduzimajte ništa na svoju ruku.

Moguće komplikacije

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se uvijek šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu izazvati komplikacije - lakše ili teže.

Ali, ako je u pitanju takva situacija, nemojte se zavlačiti. Adekvatno liječenje može pružiti isključivo ljekar. Jer, bilo kakva komplikacija je svojevrstan signal da vam je imunološki sistem u padu. Zato budite oprezni.

Obavezno mirovanje

Neophodno je da se virusna infekcija odleži. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imuno sistema, potrebno je da se organizam odmori.

Mirovanje je izuzetno važno, jer se tako povećava protok krvi i smanjuje opterećenje cjelokupnog sistema. Prema tome, pidžama i udoban krevet, puno odmora i sna - bila bi jedina prava preporuka.

Jačanje imuniteta

U svijetu se provodi savremena trokomponentna imunodijeta, kojom se organizam lakše odupire infekcijama. Evo šta je ponuđeno da se lakše odbranite od bolesti:

- Uzimajte oligoelemente, na prvom mjestu cink. Njegovi resursi se brzo troše, pa ih treba blagovremeno dopuniti.

- Svakodnevno konzumirajte propolis, kao potpuno prirodan proizvod.

- Veoma važna komponenta su masne kiseline - omega 3 i omega 6, koje djeluju na odbrambene mogućnosti organizma. Ali, ne treba zaboraviti ni dragocjeni učinak vitamina A i C.

Naravno, o svemu ovome prvo se posavjetujte s vašim liječnikom. Naravno, redovno zračite prostorije u kojima boravite, dovoljno se odmarajte, pravilno se hranite i uzimajte dovoljno tekućine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.