TRUDNOĆA I POROD

Šta treba znati o ultrazvuku

"Bebe i mame"

9.5.2018

Ultrazvučni pregled obavezan je tokom trudnoće. Redovne UZV kontrole liječniku daju uvid u razvoj bebe, pa će prema podacima koje ima ginekolog procijeniti koliko je pregleda potrebno i kada trudnica treba ponovo na konrolu.

1 Na koji se način radi ultrazvuk u trudnoći?

Ultrazvučni pregled može se raditi preko stomaka i kroz vaginu. Pregled kroz vaginu radi se uglavnom u ranoj trudnoći i ponekad tokom prvog trimestra, kada je beba mala i potrebno je približiti joj se da bi se bolje vidjela, te kada je potrebno vidjeti grlić maternice. Preko stomaka pregled se obavlja kada je beba veća.

2 Zašto se radi ultrazvučni pregled?

Na početku trudnoće UZV se radi da se vidi gdje je trudnoća, da li je beba živa i koliko ima beba u maternici, kao i da se odredi kolika je tačna starost trudnoće.

U prvom trimestru radi se da bi se vidjelo kako beba napreduje, da li je došlo do razvitka nekih velikih anomalija te da se izmjeri dio iza bebinog vrata - nuhalna translucenca ili nabor, da se utvrdi koliki je individualni rizik od problema s nasljednom osnovom.

U drugom trimestru se prati rast bebe, detaljno se pregleda anatomija, kontrolira se količina plodove vode i dobiva uvid u stanje bebe, a u trećem se kontrolira i kako se posteljica razvila, gdje je tačno postavljena, još jednom se kontrolira izgled bebe i ona se mjeri.

3 Škodi li ultrazvuk bebi?

Istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može naškoditi bebi.

4 Može li UZV pouzdano utvrditi bebin spol?

Može, a kako trudnoća odmiče, određivanje spola sve je lakše i pouzdanije. Spol se može vidjeti već sa 16 sedmica, ali je najbolje sačekati do 20. sedmicu, jer su od tada pa na dalje iznenađenja sve manje moguća.

5 Da li je ultrazvučni pregled bolan?

Ne, ali nekada može biti neprijatan, posebno kada se radi kroz vaginu, ili kada treba više pritisnuti stomak.

6 Da li je ultrazvučni pregled siguran?

Dosadašnja istraživanja nisu dokazala da ultrazvuk štetno djeluje na trudnoću.

7 Šta je to dopler?

To je vrsta tehnike kod koje se prati smjer i brzina protoka kroz krvne sudove, a u trudnoći se njime prate protoci kroz pupčanik.

8 Šta je to 3D i 4D ultrazvuk?

To su nove metode ultrazvučnog preglda u kojima se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri, odnosno četiri dimenzije (četvrta dimenzija je vrijeme). Možete vidjeti kako beba trenutno izgleda - djeluje kao da pravite bebinu fotografiju dok je još u stomaku.

9 Da li je uvijek moguće sve vidjeti na ultrazvuku?

Ne. Neke stvari mogu ometati kvalitet slike - puna crijeva, smanjena količina plodove vode, loše namještena beba ali i gojaznost trudnice.

10 Ako je na UZ sve uredno, da li to znači da je s bebom sve uredu?

Nažalost, ne. Normalan rezultat ultrazvučnog pregleda ne garantira da je beba zdrava, nego samo pokazuje da u datom momentu ništa nije ukazivalo na to da postoje problemi. Ali, isto tako, ako se nešto vidi na ultrazvuku, ne mora značiti da je odmah sve strašno, potrebno je uraditi dodatne testove i preglede, da bismo imali konačan odgovor.

11 Šta ako UZ pregled pokaže da nešto nije uredu?

Onda su potrebni dalji pregledi i dijagnostika koju liječnik preporuči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.