Za trudnice

Korisne vježbe za buduću mamu

Autor: "Bebe i mame"
15.05.2018 12:18
A
A
A

Trudnice moraju praktiricirati određene fizičke aktivnosti, ukoliko svom organizmu i zdravlju žele pružiti ono najbolje. Prednosti tjelesnih vježbi tokom trudnoće su brojne, kako za trudnicu tako i za bebu.

Malo je trudnica koje se ne žale na bol u leđima. Upravo te boli lako se riješiti vježbama koje imaju ključnu ulogu u jačanju fleksibilnosti i čvrstoće leđnih mišića.

Vježbanje tokom trudnoće pomaže postizanju dobre kondicije i toniranju svih mišića, pogotovo u butinama. Fizička aktivnost će trudnicama pomoći i u korektnom držanju tijela.

Ne zaboravite na probavni sistem i crijeva koja se nerijetko ulijene baš u vrijeme trudnoće. Vježbama ćete ojačati i zglobove, koji tokom trudnoće mogu pokazivati određene naznake umora i trošenja.

Podsjetit ćemo vas i na značaj zdravog sna i za vas i za vašu još nerođenu bebu. I tu su vježbe veliki pomagač, jer ćete se pomoću njih osloboditi stresa i anksioznosti, što je preduslov za zdrav i opuštajući san.

I nije tu kraj prednosti tjelovježbi za trudnice. Još je nešto veoma važno - vježbe će utjecati na poboljšano dovođenje krvi u kožu, što će vam omogućiti da i u trudnoći blistate.

Vježbe prilagođene trudnicama ojačat će mišiće i doprinijeti zdravlju vašeg srca, što će olakšati veliki trenutak donošenja tog malog bića na svijet. Dakle, tjelesnim vježbama do dobre kondicije i forme i za vas i za vašu bebu.

Ali, prije nego što počnete vježbati, porazgovarajte o tome s vašim ljekarom.