SAVJETI

Trudnice, oprezno s jelom

"Bebe i mame"

28.5.2018

Gojaznost, koja je u posljednje vrijeme poprimila razmjere svjetske epidemije, ne zaobilazi ni trudnice - naprotiv, sve je više trudnica s prekomjernom težinom. Mnogima i rodbina i liječnici pogrešno savjetuju da trebaju što više jesti da bi rodile zdravu bebu.

Nutricionisti i ginekolozi upozoravaju, međutim, da prekomjerna težina može izazvati brojne komplikacija kako majci tako i novorođenčetu.

U bolnici "Nordwestern" u Čikagu postoji eksperimentalni program čija je misija da trudnicama pomogne da drže svoju težinu pod kontrolom.

Program je baziran na istraživanju koje sugerira da pretjerana debljina tokom trudnoće može naškoditi i majci i detetu, izazvati komplikacije tokom trudnoće i nanijeti nevolje bebi koja rizikuje da u budućnosti bude gojazna ili oboli od šećerne bolesti.

- Od ranije znamo da djeca majki s prekomjernom težinom imaju veći rizik da i sama budu gojazna - izjavio je dr. Robert Kushner, koji rukovodi Centrom za gojaznost u Nordvesternu.

Prema njegovim riječima, istraživači su ranije pretpostavljali da se to dešava zato što majka prenosi na dijete loše navike u ishrani. Danas, međutim, smatraju da okolina u kojoj se plod u majčinoj utrobi razvija, utječe na gene.

- Dijete postaje, dakle, ranjivo na problem s kilogramima čim se rodi. To je kao da ste se rodili s lisicama na rukama. Kakve šanse za borbu imate u takvom stanju - kaže dr. Kushner.

U okviru programa u čikaškoj bolnici, žene pohađaju kurs pravilne ishrane i borbe protiv stresa, kao i kurs za pravilnu fizičku aktivnost.

Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju procjenjuje da, među četiri miliona porođaja godišnje, četrvrtinu čine porođaji gojaznih žena. 

Gojaznost može izazvati šećernu bolest, visok krvni pritisak, oboljenja srca, osteoartritis, moždani udar, bolesti jetre, probleme s respiratornim organima...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.