TRUDNOĆA I POROD

Trudnice i lijekovi za alergije

"Bebe i mame"

28.5.2018

Lijekovi za suzbijanje alergija kod trudnica svrstavaju se u lijekove kategorije B. To znači da rezultati dosadašnjih studija, barem onih provedenih na životinjama, ne pokazuju postojanje eventualnih rizika za fetus, a također ne postoje nikakvi izvještaji o eventualnim reproduktivnim problemima zbog uzimanja ove vrste lijekova.

Mada se za lijekove kategorije B može reći da su pouzdani, ovakva testiranja još nisu provedena na ljudima te se u tom smislu ne može pouzdano tvrditi koliko su zaista pouzdani za ljude.

Dok se ne osigura više dokaza, ljekari će procjene eventualne učinkovitosti pojedinih lijekova morati vršiti na osnovu najpouzdanijih do sada raspoloživih naučnih rezultata.

U svakom slučaju svakom uzimanju lijeka tokom trudnoće treba pristupiti maksimalno oprezno. Najbolje je posavjetovati se s liječnikom o eventualnom uzimanju lijekova protiv alergija uz razmatranje mogućih rizika za bebu.

Trudnicama se u svakom slučaju preporučuje što je moguće više ograničavanje izloženosti simptomima koji izazivaju alergije. Na taj se način značajno umanjuje potreba za uzimanjem medikamenata. Treba također imati u vidu da tokom trudnoće dolazi do nazalnog začepljenja zbog hormonalnih promjena koje se događaju u organizmu. Ova se pojava vrlo često javlja i kod žena koje inače ne pate od alergija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.