Tegobe

Zašto trudnicama propadaju zubi

"Bebe i mame"
28.05.2018 19:03

Decenijama važi mišljenje da ženama u trudnoći propadaju zubi. Međutim, iako je većini ta veza uobičajeno mišljenje, postavlja se pitanje da li ona zaista postoji i koliko je čvrsta.

Prema nekim ispitivanjima, trudnoća može dovesti do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, bolova koji su izazvani upalom pulpe, ispadanje „zdravih" zuba i propadanja desni. Ipak, stomatolozi i ginekolozi kažu da određene fiziološke promjene u tijelu trudnice mogu utjecati i na promjena na zubima i desnima. Također, ističu da i same žene mogu ubrzati promjene na zubima, ali ih i spriječiti.

Naime, tokom trudnoće, posebno prvog trimestra, većina žena povraća zbog čega se povećava kiselost u ustima. Usljed takvog hemijskog spoja nastaje i karijes. U usnoj šupljini trudnica mijenja se i oralna flora, odnosno viš eje acidofilnih bakterija, što povećava njihovu sklonost ka karijesu.

Zbog hormonalnih promjena trudnice često imaju upale desni, što pogoduje nastanku dentalnog plaka i može voditi u parodontopatiju ukoliko se ne liječi. Krajnja posljedica je slabljenje zuba, njihovo klimanje i na kraju ispadanje.

U liječenju i preventivi upalnih procesa u ustima trudnica, osim oralne higijene, mogu pomoći i preparati hijaluronske kiseline, koji štite vezivno tkivo i sprečavaju napredovanje bolesti.

Međutim, ljekari kažu da je osnovni uzrok propadanja zuba zanemarivanje oralne higijene ii manje poklanjanje pažnje zubima i desnima tokom trudnoće i neposredno nakon porođaja. Redovno pranje zuba (posebno nakon povraćanja), stomatološki nadzor i liječenje upala desni najbolji su načini prevencije nastanka karijesa i gubljenja zuba.

NA VRH