TRUDNOĆA I POROD

Prvi put majka u četrdesetoj

"Bebe i mame"

29.5.2018

Obično ženama u četrdesetim treba nešto više vremena i strpljenja da ostanu trudne, a nerijetko se moraju podvrgnuti i određenim tretmanima kako bi osjetile čari majčinstva. Žene u zrelijoj dobi izložene su riziku pobačaja o čemu govori i podatak da je kod dvadesetogodišnjih trudnica ovaj rizik 10 procenata, u poređenju sa četerdesetogodišnjakinjama kod kojih je ovaj rizik čak i do 50 procenata.

Najnovija istraživanja nude i dodatni razlog za zabrinutost jer pokazuju da ukoliko su i očevi u poodmakloj životnoj dobi i to može biti razlog za pojačani rizik pobačaja.

U mjesecima pred kraj trudnoće postoji rizik od prijevremenog porođaja, kao i mogućnost za povećanje krvnog pritiska ili razvoj dijabetesa. Stoga je kontrola u ovim mjesecima trudnoće izuzetno značajna.

Naravno, veliki broj trudnica u ovim zrelijim godinama se ne suočava s bilo kakvim problemima i uglavnom ima normalnu trudnoću i porođaj.

Još jedan problem svakako treba istaći kada je riječ o začeću u četerdesetim, pogotovo ukoliko su i partneri u četerdesetim ili pedesetim. Riječ je o povećanom riziku začeća djeteta sa nekom genetskom anomalijom. U tom smislu svakako savjetujemo konsultacije sa stručnjacima u savjetovalištima, sagledavanje svih eventualnih problema i rizika i provođenje svih potrebnih testiranja. Ljekar će predložiti ultrazvučni pregled u kombinaciji s testom krvi. Ovaj se test najčešće pravi u periodu između 11. i 14. sedmice trudnoće i uglavnom je dobar pokazatelj eventualnog niskog ili visokog rizika razvoja genetskog poremećaja.

Međutim, ovaj test predstavlja jedan općeniti indikator i nikako se ne može smatrati stoprocentno preciznim i tačnim. Ostale moguće opcije podrazumijevaju, između ostalog, i amniocentezu. Riječ je o testovima koji se baziraju na uzimanju uzoraka plodne vode radi testiranja hromozoma fetusa. Rezultati ovih testova daju konačnu dijagnozu u pogledu eventualnih genetskih anomalija, ali podrazumijevaju i određeni rizik jer mogu izazvati pobačaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.