TRUDNOĆA I POROD

Trudnički dijabetes: Pravila ponašanja

"Bebe i mame"

29.5.2018

Samo su trudnice čiji tretman uključuje inzulinske injekcije izložene riziku niskog nivoa šećera u krvi. Ukoliko dođe do velikog pada nivoa šećera, od izuzetne je važnosti što hitnije djelovanje, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje u organizmu i trudnice i bebe.

Hipoglikemija se javlja kada nivo šećera opadne ispod nivoa koji je neophodan za normalno funkcioniranje organizma. Do drastičnog pada šećera kod trudnica može doći ukoliko nedovoljno jedu, preskaču obroke, prakticiraju fizičke aktivnosti i tjelesne vježbe iznad svojih mogućnosti ili ukoliko uzimaju prevelike količine inzulina.

Ipak, evo nekih preporuka:

* Što češća kontrolirati nivoa šećera u krvi, tako da ništa ne prepušta slučaju;

* Osobe iz okruženja trebaju se upoznati s naznakama i simptomima niskog nivoa šećera u krvi (znojenje, drhtanje, glad, zamagljen vid i nesvjestica);

* Treba uvijek pri ruci imati neke suhe slatkiše, suho grožđe i slično, kako bi mogla reagirati na prvu naznaku pada nivoa šećera u krvi;

* Upoznajte prijatelje i eventualno radne kolege s načinom na koji vam mogu pomoći ukoliko dođe do naglog pada nivoa šećera u krvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.