TRUDNOĆA I POROD

Menstrualni ciklus kod dojilje

"Bebe i mame"

30.5.2018

Dok dojite nivo estrogena je dosta visok. Kod mnogih žena to sprečava pojavu normalnih ciklusa, ponekad sve do odbijanja (najčešće devet do dvanaest mjeseci). Međutim, organizam svake žene ima svoje vlastite karakteristike.

Kod nekih dojilja normalan menstrualni ciklus uspostavlja se četiri do osam sedmica nakon porođaja. Kod nekih je prisutan neredovan ciklus, s tim što se u vrijeme menstruacije može pojaviti svijetlocrveni ili braonkasti iscjedak dan ili dva. Uzimanje kontracepcije za kontrolu začeća u tom periodu također se može odraziti na ponovno stabiliziranje menstrualnog ciklusa.

Nivo estrogena obično počinje opadati kada beba pravi duže pauze između podoja (kada prespava cijelu noć) i/ili kada počnete uvoditi čvrstu hranu ili je hraniti na bocu. Niži nivo estrogena obično uzrokuje lagano krvarenje, a ponekad i stabiliziranje ciklusa. Ukoliko se bebi ponovo pojačaju apetiti, to može dovesti do prestanka krvarenja i ciklusa na neko vrijeme.

Zapamtite da vraćanje normalnog ciklusa znači da se vraćate u fazu plodnosti i da tada možete lako zatrudnjeti ukoliko ne koristite kontracepciju. Stoga, ukoliko osjetite bilo kakve naznake i simptome trudnoće, najbolje bi bilo da uradite test na trudnoću i oslobodite se eventualnih sumnji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.