TRUDNOĆA I POROD

Trudnoća traži novi stil života

"Bebe i mame"

5.6.2018

Mnogo je pitanja, strepnji i strahova koji muče trudnice. Iako bi tih devet mjeseci trebalo biti najljepši period u životu žene, često pretjerana zabrinutost i strah naprave upravo suprotno. Ipak, kada trudnoća protječe uredno, uz redovne kontrole i zdrav način života, nema razloga za brigu.

Opće stanje

Ostanite u formi jer će dobra kondicija olakšati i trudnoću i porod. Tokom trudnoće možete vježbati, ali je važno da budete umjereni. To znači da se ne smijete umoriti i gubiti dah. Ako vam liječnik zabrani fizičku aktivnost, poslušajte ga.

U trudnoći je dozvoljeno plivanje, lagane vježbe i hodanje.

Uravnotežena prehrana

Zdrava prehrana ključna je u trudnoći, jer se beba u stomaku hrani putem majke. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima, meki sir, nepasterizirano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja izaziva listeriozu. Ta bolest može izazvati mnogo komplikacija u trudnoći.

Pri planiranju obroka mnogo je važnije da je hrana koju ćete pojesti kvalitetna i zdrava, nego količina.

Dobivanje kilograma

Umjeren i stalan dobitak na težini sprečava različite komplikacije poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Potrebe za kolorijama neznatno su više nego inače, što znači da ne trebate jesti za dvoje.

Pri izboru namirnica prednost dajte povrću, voću, cjelovitim žitaricama, teletini i mliječnim proizvodima. Optimalno je da se tokom trudnoće ugojite 12 do 13 kilograma.

Redovni pregledi

I najuredniju trudnoću treba redovno kontrolirati, što znači da biste na preglede trebali ći svakih 28 dana ili jednom mjesečno. Posljednji mjesec češće ćete ići liječniku zbog približavanja poroda.

Prestanite pušiti

Obavezno prestanite pušiti, jer cigarete škode i vama i vašoj bebi. Također, izbjegavajte i alkohol.

Važno

* Često perite ruke;

* Nemojte koristiti zajednički peškir;

* Često mijenjate posteljinu i peškire;

* Zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.