TRUDNOĆA I POROD

Zašto trudnica treba uzimati folnu kiselinu

"Bebe i mame"

5.6.2018

Ginekolozi i specijalisti koji se bave praćenjem visokorizičnih trudnoća sve više govore o rastućem broju anomalija koje se razvijaju kod fetusa, a uglavnom se tiču nervnog sistema ili srca.

Ovi se poremećaji nazivaju oštećenjima neuralne cijevi i kardio anomalijama. Činjenica je da bi se razvoj ovih anomalija mogao spriječiti pomoću prenatalnih vitamina koji obiluju folnom kiselinom.

Ukoliko se ovi vitamini uzimaju redovno, oni mogu spriječiti razvoj čak 85 procenata oštećenja neuralne cijevi i 50 procenata anomalija srca. Iako većina žena zna za ove vitamine, nepoznato im je da su najučinkovitiji ukoliko se uzimaju prije trudnoće.

Ljudska kičma i srce se formiraju u prvim nedjeljama trudnoće, tako da se pomenuta oštećenja javljaju i prije nego većina žena spozna da je trudna. Stoga u većini slučajeva uzimanje prenatalnih vitamina u samoj trudnoći ne može spriječiti anomalije kod novorođenčeta.

Najbolje je dakle da ove vitamine žena uzima nekoliko nedjelja prije začeća. Naravno, svjesni smo da i to može predstavljati problem ukoliko žena blagovremeno ne planira trudnoću.

Mnoge žitarice su obogaćene folnom kiselinom, stoga se ženama preporučuje uzimanje dnevnih vitamina sa dodatkom folne kiseline. Napominjemo da većina multivitaminskih dodataka sadrži i dodatak folne kiseline.

Naš drugi savjet: Da bi spriječile razvoj anomalija kod svog novorođenčeta, svim budućima majkama se preporučuje dnevni unos folne kiseline u periodu planiranja trudnoće.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.