Za buduće mame

Šta se dešava u tijelu trudnice

"Bebe i mame"
07.06.2018 19:08

Svi znamo kako nastaje život - nakon oplodnje jajne ćelije spermijem, u majčinom tijelu nastaje novo biće koje ona nosi 40 sedmica ili devet mjeseci.

Ali, šta se događa od trenutka začeća do trenutka rađanja, odnosno kakve sve promjene prolazi plod tih čarobnih devet mjeseci? Dok vi patite od jutarnjih mučnina, lupanja srca i suočavate se s primijetnim promjenama na tijelu, tako se i beba mijenja u stomaku. Od minijaturne ćelije raste i razvija se u malo biće koje se rađa sa svim ljudskim osobinama.

Od začeća do drugog mjeseca

Nakon začeća, oplođeno jajašce raste i kroz jajovod se spušta u maternicu. Osam dana kasnije, loptica koju čini oko 200 ćelija zakači se za zid maternice, gdje će ostati narednih devet mjeseci.

Sada kao embrion, u narednih pet sedmica plod se mijenja i na njemu se stvaraju nabori, pa više liči na cijev nego na loptu. Od svakog nabora nastaje poneki dio tijela, a između njih se stvara kičmena moždina.

U ovom periodu između vas i bebe stvara se veza života - posteljica i arterija umbilicalis.

Između šeste i osme sedmice embrion više liči na punoglavca nego na bebu, a čak ima rep koji nestaje kako plod raste. Stvara se i amnionska tečnost u kojoj će se beba razvijati.

Iako je tek nešto duži od centimetra, embrionu kuca srce, ima udove te prste na nogama i rukama. U ovom peridou razvijaju se i oči.

Treći mjesec

Od sada formiran je cijeli sistem minijaturnih unutrašnjih organa koji funkcioniraju i sada embrion postaje fetus. Kada biste u ovom periodu mogli zaviriti u vlastiti stomak, kroz tanku i gotovo prividnu kožu vidjeli biste fetusove sićušne organe.

Pupčana vrpca koja od mame nosi bebi hranu, a od bebe odvodi otpadne tvari sada je debela i tvrda.

Razvijaju se crijeva i želudac, a mišići i mekane kosti jačaju kako bi mogli podržavati unutrašnje organe. Na glavici se pojavljuju mali "poljupci" iz kojih će se razviti uši te trepavice.

Četvrti mjesec

Do sredine četvrtog mjeseca vanjski spolni organi potpuno su formirani i jasno se zna je li fetus dječak ili djevojčica. Događaju se promjene i u ustima, jer ispod desni počinju rasti zubi. Također, prsti na rukama i nogama postaju duži i jasnije definirani.

Počinju se buditi čula. Studije su pokazale da fetus u ovoj fazi štiti oči, ako osjeti jako svjetlo. Dokazano je da fetus sada čuje šta se događa u utrobi i izvan nje: zvuk vašeg glasa, srca ili crijeva.

Peti mjesec

Sada ćete osjetiti prve pokrete fetusa, što je dokaz da su njegovi mišići i kosti dovoljno snažni. Sada se fetus može prevrtati, micati, pomjerati udove, pa čak i štucati.

Razvija se refleks sisanja, pa ako mu se ruke nađu u ustima fetus ih počinje sisati. Fetus je sada dug pet centimetara i može stati na dlan vaše ruke.

Šesti mjesec

Fetus poprima oblike bebe - sićušan je, zgužvan, dlakav i prekriven vernixom, masom koja ga štiti od amnionske tečnosti koju uglavnom čine fekalije. Sluh je gotovo potpuno razvijen i fetus može reagirati na glasne zvukove izvana.

Otkucaji scrca su dovoljno jaki da ih liječnik može čuti pomoću stetoskopa, a pluća se pripremaju za samostalno disanje van majčinog stomaka. Pokreti su koordinirani i ako rukom nježno pritisnete stomak, beba će reagirati.

Na kraju ovog mjeseca beba je duga oko 25 centimetara i teška oko 650 grama.

Sedmi mjesec

Bebi je sve tješnje u stomaku, pa ostaje u fetalnom položaju. Iako joj nedostaje prostora, ona se pomjera i gura. Sada ćete primijetiti da beba ima aktivne periode i periode odmora tokom dana.

U ovom mjesecu prvi put se otvaraju trepavice, rastu obrve i kosa. Od sada pa sve do rođenja fetus raste i napreduje, a koža mu postaje glađa i svjetlija.

Osmi i deveti mjesec

Tokom osmog mjeseca beba raste, a organi preuzimaju svoje funkcije. Od 36. sedmice fetus je spreman za izlazak u vanjski svijet. Više od polovine svoje porođajne težine dobit će u posljednjih sedam sedmica boravka u majčinom stomaku.

Lijeva i desna strana mozga počinju funkcionirati zajedno, a nervni sistem i pluća sazrijevaju. Fetusu jača imunološki sistem zahvaljujući antitijelima koja mu kroz posteljicu dolaze od majke. Beba je već zauzela položaj za porođaj s glavom dolje.

Sklonite se s puta - beba dolazi i - sretno!!!

NA VRH