TRUDNOĆA I POROD

Dijeta u trudnoći je zabranjena

"Bebe i mame"

24.6.2018

Eksperti su tu izričiti - nikakve dijete tokom trudnoće! Normalno je da za vrijeme trudnoće dobijete od 11 do 14 kilograma. To je naravno kilaža koja se odnosi na žene zdrave tjelesne težine prije trudnoće.

Ukoliko ste prije trudnoće pretjerano gojazni, preporučuje se da u trudnoći dobijete najviše sedam do osam kilograma. Neke trudnice "nabace" i znatno više, što ovisi o težini bebe, uvećanoti maternice, posteljici i amnionskoj tekućini. Nasreću, ovaj višak nestaje vrlo brzo nakon porođaja.

U suštini trebali biste unijeti u organizam oko 2.500 kalorija dnevno (žene mimo trudnoće treba da unesu oko 2.100). Ovo povećanje kalorija neophodno je i vama i vašoj bebi. Pored toga, u trudnoći dolazi i do promjena u vašoj psihologiji.

Nivo šećera u krvi opada na vrlo nizak nivo između obroka, i upravo je to razlog zbog kojeg većina trudnica vrlo često osjeća glad i ima potrebu da jede i između obroka. Zato ako u trudnoću uđete opterećujući se razmišljanjem o skidanju suvišnih kilograma, cijela vam trudnoća može pasti teško.

Bebe su efikasne u dobivanju onoga što im je potrebno, pa zato ukoliko se bavite mišlju o dijeti u trudnoći, to će zasigurno predstavljati mnogo veću prijetnju za vaše zdravlje nego za zdravlje vaše bebe.

Međutim, na taj način možete i bebu izložiti nepotrebnom riziku, jer se neunošenje svih potrebnih nutrijenata može odraziti na rast i razvoj ploda.

Umjesto da pokušavate skinuti koji kilogram baš za vrijeme trudnoće, eto vam prilike da uspostavite zdrave navike u ishrani kojih ćete se pridržavati i nakon porođaja i ubirati plodove takvog načina ishrane cijeli život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.