TRUDNOĆA I POROD

Kakva treba biti prehrana dojilje

"Bebe i mame"

24.6.2018

Sasvim je prirodna vaša potreba i želja da dojite dijete. Ali, veoma je važno i da u svoj organizam unosite sve potrebne nutrijente kako biste sačuvali zdravlje. Općenito se može reći da je ono što je najbolje za majku najbolje i za bebu, tako da ne postoje nikakva striktna niti brza pravila koja se odnose na ishranu dojilje.

Međutim, bebe ponekad reagiraju na određenu hranu koju majka unese u organizam i to najčešće razrijeđenom stolicom ili simptomima koji su slični grčevima i koji se manifestiraju protezanjem i grčenjem nogu, uznemirenošću bebe sat ili više nakon hranjenja ili učestalijim vjetrovima.

Ukoliko je riječ o izraženim simptomima i ukoliko potraju duže od jednog dana, dijete svakako treba odvesti na pregled kod pedijatra.

Naravno, na majci je da prati reakcije djeteta na majčinu ishranu i da u skladu s tim prilagodi svoju ishranu. Neki će vam savjetnici za dojenje reći da pokušate s malo jačim začinima kao što je kari, uz poseban oprez kada je riječ o samom početku dojenja.

Kada je riječ o onome što je najbolje za majku, treba napomenuti da je dobro uz svaki obrok polagano piti zdravi hladni napitak, koji dojilju štiti od dehidracije.

Svakako se u ishrani preporučuju namirnice koje su borci protiv zamora, od čega pate gotovo sve dojilje. To su, prije svega, bademi, kajsije, brokula, špinat, sjeme susama i cjelovite žitarice.

Ovisno o tome šta majka jede mijenja se i boja bebine stolice i to ne predstavlja razlog za zabrinutost ukoliko je beba inače zdrava. Međutim, ukoliko beba dugo ima zelenu stolicu treba se posavjetovati s pedijatrom, jer to može biti znak da beba ne dobiva dovoljno hrane.

Također, treba voditi računa o ishrani s aspekta alergija na određenu hranu. Ukoliko neki od članova porodice pate od alergija na određene namirnice, kao što su naprimjer orašasti plodovi, majka bi trebala izbjegavati ovakve namirnice dok doji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.