TRUDNOĆA I POROD

Stara i nova pravila za trudnice

"Bebe i mame"

29.6.2018

Neka pravila koja su ranije važila za period trudnoće u novije doba nisu na snazi. Onog momenta kada saznate sa ste u drugom stanju i kada to kažete jednom krugu ljudi, svi će vam davati neke savjete. Naravno, neki savjeti su dobrodošli, ali se od nekih klonite jer su zapravo zablude.

1 Trudnoća nije bolest i sve što vam se dešava potpuno je normalno i prirodno. Malo ćete se brže zamarati i potrebno vam je više odmora. To spada u stara pravila.

Kao novo pravilo trebate shvatiti da vaše tijelo tokom trudnoće obavlja vrlo važan posao, zato se ne možete ponašati kao da se ništa ne događa. Period od devet mjeseci je idealan da se odmarate kada god poželite i kada god osjetite umor. Ne zaboravite da vas, kada se budete porodili, čekaju pune ruke posla, zato uživajte dok možete.

2 Stara pravila govore da tokom trudnoće treba izbjegavati svaku fizičku aktivnost. Međutim, to danas ne važi. Ukoliko vam godine, zdravlje i kondicija dopuštaju da vježbate, vježbajte tokom cijele trudnoće! To ne znači da se trebate upuštati u sve vrste vježbi.

Sve one vježbe koje zahtijevaju naprezanje leđnih i stomačnih mišića, poput trčanja, trebate izbjegavati. Isto tako izbjegavajte sportove koji zahtijevaju podizanje teških tereta, kao u teretani, jer na taj način možete povrijediti kičmu ili izazvati prijevremeni porođaj.

Ali, zato možete raditi vježbe laganog istezanja, plivanje, pa čak i lagani aerobik. Radite vježbe disanja ili sami kod kuće ili u grupi, kao i vježbe jačanja karličnog dijela.

3 Stara pravila su govorila trebate jesti za dvoje. Nova pravila kažu da ne trebate duplirati količinu hrane. Ni u kom slučaju ne trebate gladovati, nego pokušajte svoju prehranu podijeliti na nekoliko manjih obroka.

Svakodnevno treba unositi namirnice kao što su mlijeko i jogurt, gdje ima mnogo kalcija, voća, raznovrsnog povrća, a od mesa birajte ribu, piletinu i teletinu.

4 Stara pravila govore da kada ste trudni ne trebate razmišljati o kilogramima. Danas nije tako, jer za zdravu trudnoću je dovoljno da se ugojite oko 12 kilograma. Dobivanje kilograma treba ići postepeno, a to ćete postići zdravom i uravnoteženom prehranom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.