TRUDNOĆA I POROD

Koje je prijevozno sredstvo najbolje za trudnice

"Bebe i mame"

3.7.2018

Trudni ste i putujete? Što da ne! Automobilom, vozom ili avionom - ovdje ćete saznati kako da vi i vaš mali suputnik sigurno stignete do odredišta. Možda putujete sami u automobilu?

Ako nemate nikakve probleme sa trudnoćom, duge vožnje automobilom uopšte nisu problem. Međutim, dugotrajno sjedenje povećava opasnost od tromboze. Dobra vijest je da se svi rizici mogu umanjiti pomoću nekoliko jednostavnih pravila.

* Prije nego što uđete u auto imajte na umu da je unutra nekoliko stepeni više nego na otvorenom. Ako klima nije ugrađena, nekoliko minuta prije ulaska u vozilo otvorite vrata kako bi se temperatura u automobilu spustila.

* Najvažnije je da tokom vožnje uzimate mnogo tečnosti. Također, odmarajte se u kraćim razmacima. Hodanjem će karlica opet biti bolje prokrvljena, čime će se osigurati dotok kisika djetetu. Još bolje, duboko udahnite i izdahnite! Po mogućnosti se zaustavite i uživajte u svježem zraku u blizini livade ili šumarka pored autoputa.

Osim toga, važno je da znate i to da vazdušni jastuk ne predstavlja dodatnu opasnost za bebu. Ako dođe do sudara, jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.

Svejedno je ako se vozite sami ili ste na mjestu suvozača, vazdušni jastuk usljed sudara reagira prije sigurnosnog pojasa, radi čega sigurnosni pojas, koji se stavlja oko bokova, neće prečvrsto pritisnuti stomak.

Putujete avionom? Nema problema!

Sve do 36. sedmice trudnoće trudnice bez ikakvih poteškoća mogu putovati avionom s tim što svaka kompanija ima svoja pravila. Ipak od 28. sedmice trudnoće trebalo bi da sa sobom nosite liječničku potvrdu da vam termin porođaja nije blizu.

Najbolje je da odmah pri čekiranju napomenete da ste trudni i da rezervirate sjedište u prvom redu ili tik uz prolaz. Tako ćete imati više mjesta za noge. Za putovanje avionom obucite udobnu široku odjeću jer ćete time pospješiti nesmetan dotok krvi.

Tokom leta pokušajte ustati barem jednom u jednom satu i da napravite nekoliko koraka. Ako ste skloni proširenim venama, trebalo bi da obujete i čarape za vene.

I pored svega, u trudnoći izbjegavajte česta putovanja avionom. A ako vam je trudnoća rizična ili ako imate poteškoća sa srcem i krvotokom, ipak je razumno razgovarati s ljekarom.

Udobno do cilja: putovanje vozom

Za trudnicu je željeznički prevoz najudobnije prevozno sredstvo, budući da joj omogućava da u svakom trenutku ustane i prošeta. Ako vas brine truckanje, nema razloga za to. Ono ne može naškoditi plodu. Ukoliko putovanje traje duže, obavezno uzmite spavaća kola da biste se odmorili, pijte dovoljno tečnosti i jedite redovno.

Poslije šestog mjeseca trudnoće

Moguće je da će u određenim kritičnim situacijama trudnica reagirati sporije i manje fleksibilno. Zato nakon šestog mjeseca trudnoće volan radije prepustite u tuđe ruke. Tako ćete se dodatno odmoriti i manje uzrujati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.