Preporuke

Folna kiselina obavezna je u trudnoći

"Bebe i mame"
06.07.2018 11:41

Ne samo u početku trudnoće, nego i prije začeća veoma je važno posvetiti pažnju pravilnoj prehrani.

Svaka žena koja planira trudnoću trebala bi uzeti u obzir slijedeće savjete:

• Unos hrane treba biti prilagođen pravilima piramide pravilne prehrane

• Ne smiju se preskakati obroci ili slijediti režim niskokalorične prehrane

• Obavezan je unos 400 mcg folata dnevno

• Alkohol treba izbaciti, kofein ograničiti

• Ne smije se posezati za dodacima prehrani u nekontroliranim dozama

• U hrani i obrocima treba uživati

* Tokom prva dva mjeseca trudnoće valjalo bi dobiti jedan do dva kilograma.

* Trudnice trebaju unositi dodatnih 300 kcal koje uključuju jedan dodatni mliječni obrok bogat kalcijem i približno 10 dodatnih grama proteina.

* Masti ne bi smjele premašiti 30 procenata ukupnih kilokalorija.

Kada početi s folnom kiselinom

Uz pravilnu prehranu, sve žene koje namjeravaju zanijeti trebale bi osigurati unos 400 mcg folata dnevno. Taj unos treba održavati prije i tokom prvog mjeseca trudnoće.

Jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća je da se adekvatnim unosom folne kiseline postotak oštećenja živčnog sistema novorođenčeta smanjuje za 48 do 80 procenata.

Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuju tokom prvih nekoliko sedmica trudnoće. Stoga je pre-trudnička suplementacija neophodna, a pogotovo za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što je jedan od neželjenih učinaka korištenja ovih tableta smanjenje nivoa folne kiseline.

Važna prva četiri mjeseca

Mišljenja o važnosti prehrane polako se mijenjaju, na temelju rezultata nekoliko studija, te se sve više pažnje posvećuje periodu prije začeća i u prvim mjesecima trudnoće.

Tokom prva četiri mjeseca dešavaju se brojne promjene u tijelu trudnice koje uzrokuju skladištenje masti i nutrijenata. Zalihe se stvaraju rano, kako bi bile raspoložive tijekom porasta fetalne mase. Kako trudnoća protječe, većina žena prestaje pohranjivati masti, te ih počinje trošiti.

Učestalost pojave osjećaja gladi i unos hrane rastu u ranoj trudnoći kod velikog broja trudnica. To se dešava jer su biološki programirane da stvaraju zalihe unaprijed. Zato porast tjelesne mase može biti i viši od očekivanog, ali i zbog pokušaja da se hranom otklane neugodne mučnine i povraćanja.

Bizarne želje za hranom

Želja za određenom hranom i nepodnošenje nekih namirnica tokom trudnoće nisu nikad bili temom ozbiljnih znanstvenih istraživanja, te stoga niko pouzdano ne zna koliko su ove pojave raširene i zbog čega nastaju. Teško je ustvrditi da je uzrok fiziološki.

Da li buduće mame trebaju popustiti prehrambenim grijesima koji ih privlače? Trudnoća bi trebala biti razdoblje zadovoljstva i ugode, te stoga stručnjaci poručuju da se slobodno možete zabavljati svojim željama, ali pritom nemojte pretjerati. Primarno treba zadovoljiti sve nutritivne potrebe.

NA VRH