TRUDNOĆA I POROD

Čini vam se da nosite blizance?

"Bebe i mame"

18.8.2018

Ako nosite blizance pitate se koje ćete simptome imati. Većina majki blizanaca govori da su sve to uobičajeni simptomi, samo duplicirani.

Mnoge govore o pojačanim jutarnjim mučninama, čestim povraćanjima. Neke se žale da spavaju 10 puta lošije nego što su to u prošloj trudnoći ili spavaju lošije nego što su to očekivale za trudnoću.

Velik trbuh

Ako trbuh počinje rasti brže nego što bi trebao, liječnik će posumnjati da se radi o blizanačkoj trudnoći. Provjeravat će rast maternice kod svakog kontrolnog pregleda. Nakon oko 12 sedmica može se činiti većim nego što se očekuje. To bi moglo značiti da imate blizance ili da je datum začeća pogrešno izračunat.

Pokreti ploda

Neke mame blizanaca govore da su se osjećale kao da imaju hobotnicu u trbuhu. Žalile su se na neprestane pokrete u svim smjerovima. I to može biti jedan od znakova blizanačke trudnoće.

Šta kažu testovi

Često laboratorijski nalazi pokazuju povećane brojke. To je naročito izraženo s hCG vrijednostima u testiranju trudnoće i AFP testovima. Vrijednosti više od normalnih mogu ukazivati na blizance.

Sigurna potvrda

Više je načina da se dokaže blizanačka trudnoća. Najčešći je rani utrazvuk. Ipak, ako se utrazvuk radi prerano može se dogoditi da se jedna beba još ne vidi utrazvukom, te se tako dobije dojam o običnoj trudnoći! Takvi (prerani) ultrazvuci se rade kad se sumnja u neki mogući problem kao što je krvarenje i sl.

Ultrazvuk se može koristiti za praćenje blizanačke trudnoće i rano otkrivanje nekih potencijalnih problema kao što su sindrom nestalog blizanca, blizanačka transfuzija, problemi s rastom itd.

Uobičajeno je da vam zakažu ultrazvuk jednom u svakom tromjesječju. Naravno, ukoliko ima kakvih problema i češće.

Ukoliko imate više ovih navedenih simptoma koji vas navode na pomisao da nosite blizance, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će lako potvrditi ili opovrgnuti vaše sumnje.

Dobro je znati

Ukoliko saznate da nosite blizance:

* Idite redovito na kontrole. Pretrage krvi i mokraće moraju se obavljati u kraćim vremenskim razmacima nego što je to slučaj kod jednoplodne trudnoće te prema tome treba slijediti upute ginekologa. Također, treba češće kontrolirati krvni tlak.

* Izbjegavajte pretjerane napore. Treba izbjegavati zamaranje, osobito preaktivan način života koji ne odgovara tijelu opterećenom povećanim radom, a što bi moglo dovesti do razvoja hipertenzije. To, međutim, ne znači apsolutno mirovanje. Dapače, polagana šetnja (uz udobnu odjeću i obuću) može biti samo od koristi.

* Buduća majka može nositi i trudnički pojas koji će joj olakšati opterećenje donjeg dijela kralježnice koja podnosi dvostruku težinu maternice.

* Ako je trudnica zaposlena, ginekolog bi joj mogao savjetovati odlazak na trudničko bolovanje prije nego što nastupi razdoblje porodiljskog dopusta.

* Odaberite laganu i uravnoteženu prehranu. Tokom trudnoće je uvijek dobro ograničiti unos soli, pa tako i kada se očekuju blizanci. Hranu valja odabrati na način koji će osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari. Ukoliko ginekolog smatra potrebnim propisat će dopunsko uzimanje željeza i kalcija.

* Održavajte tjelesnu težinu. Tjelesna težina, koja se u blizanačkoj trudnoći povećava značajno već tokom prvih mjeseci, treba se držati pod nadzorom. Prosječnim dobitkom na težini smatra se onaj od petnaestak kilograma; treba misliti na činjenicu da dob majke može utjecati na dobivanje na težini (više godina-više kilograma).

* Blizanačku trudnoću ne prati osobito povećanje opasnosti od razvoja gestacijskog dijabetesa, no on se može razviti kao i kod jednoplodne trudnoće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.