TRUDNOĆA I POROD

Je li dječak ili djevojčica - istine i zablude

"Bebe i mame"

29.7.2018

Vama se ne žuri da saznate hoćete li roditi djevojčicu ili dječaka? Ali, ipak vam je drago kad vam žene iz komšiluka kažu da ste se proljepšali zato što sigurno nosite dječaka.

Naime, priča se da postoje razni načini kako se, bez ultrazvuka, može pogoditi spol vašeg nerođenog djeteta. To je ponukalo Georga Sudea, profesor Medicinskog fakulteta Teksaškog univerziteta u Galvestonu, inače stručnjaka za reproduktivnu medicinu, da analizira različite mitove u vezi sa utvrđivanjem spola ploda. Evo do kakvih je zaključaka došao:

Mit 1: Ako trudnica ima veliki stomak, sigurno će biti dječak.

To uvjerenje se zasniva više na psihološkoj pretpostavci nego na realnoj fiziologiji. Navikli smo da su muškarci uglavnom krupniji od žena, iako srećemo dosta krupnih dama i sitnih džentlmena.

Ista situacija je i u materici. Veličina stomaka zavisi od težine ploda. A ona je, opet, uslovljena genetikom, ishranom (ako mama dobro jede i plod će biti teži) i, svakako, hormonima. Sasvim je moguće da trudnica s velikim stomakom rodi krupnu djevojčicu, a ne dječaka.

Mit 2: Spol bebe može da se odredi po obliku stomaka. Ako je okrugao i visok, onda je dječak. Ako mama nosi bebu nisko i širi se u bokovima, onda je djevojčica.

Ti parametri nemaju apsolutno nikakve veze sa spolom ploda. Oblik stomaka zavisi isključivo od stanja mišića trbuha, hormona odgovornih za opuštanje karličnih zglobova i težine žene.

Osim toga, sa svakom sljedećom trudnoćom stomak žene se sve više spušta i rasteže pošto mišići pod teretom ploda postaju sve mlohaviji.

Mit 3: Ako je trudnica stalno gladna, to znači da će roditi dječaka. Jer, prema statistici, muškarci jedu više od žena, čak i u majčinoj utrobi.

To je samo djelimično tačno. Apetit raste pod djelovanjem muških hormona testosterona. Ali, oni mogu biti u organizmu nezavisno od spola djeteta. Poznato je dosta slučajeva da se višak muških hormona otkrije kod žena koje uopšte nisu trudne.

Mada je činjenica da trudnoća zaista izaziva „hormonsku buru". Osim toga, kod svake žene postoje samo njoj svojstvene osobenosti organizma. Neka u trudnoći gubi apetit, a neka jede za dvoje.

Osjećaj gladi se povećava i ako je plod krupniji nego obično. Ali, to ne mora značiti da će se obavezno roditi dječak.

Mit 4: Spol bebe zavisi od težine buduće mame. Ako je žena gojazna, veća je vjerovatnoća da će roditi dječaka, a ako je mršava - djevojčicu.

Istraživanja su pokazala da težina majke zaista utječe na spol bebe, jer je za razvoj ploda muškog spola potrebna veća količina hranljivih materija.

Ispostavilo se da su žene koje su prije trudnoće težile manje od 54 kilograma uglavnom rađale dejvojčice. Ako su pak žene prije začeća imale više od 54 kilograma, rađale su najčešće dječake.

Ipak, i ovdje je riječ samo o statističkim podacima i vjerovatnoći: koliko god da ste teški, niko ne može da vam garantira da ćete roditi dijete baš tog spola.

Mit 5: Mladi roditelji češće rađaju dječake, a oni malo stariji djevojčice.

Naučnici su zapazili tu zakonitost, ali ni ona nije uvijek tačna. S uzrastom dolazi do hormonalnih promjena u organizmu i to može utjecati na spol djeteta. Ali se ipak kod svakoga to dešava drugačije.

Osim toga, šta je s parovima kod kojih između supružnika postoji velika razlika u godinama? Jer, u tom slučaju ovaj vid prognoze naprosto gubi smisao.

Dakle, spol nerođene bebe praktično nije moguće odrediti sa stoprocentnom sigurnošću. Mnogo je pravilnije govoriti o ovom ili onom stepenu vjerovatnoće. I nije li bolje da spol djeteta bude tajna za roditelje? Jer, kad sve znate unaprijed, gubi se čar iznenađenja!

Ni ultrazvuk nije uvijek tačan

Uvriježeno mišljenje je da se ultrazvučnim pregledom sa sigurnošću utvrđuje spol bebe. Ali, to baš nije sasvim tako. Jednostavnije je odrediti spol ploda ako je u pitanju dječak. Ali ako je beba tokom pregleda isturila naprijed ručicu ili se nezgodno okrenula, ljekar lako može pogriješiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.