TRUDNOĆA I POROD

Kožne promjene kod trudnica: Hormonalne promjene i čvorovi na nogama

U toku trudnoće, zbog promjena u cijelom organizmu trudnice, a naročito zbog hormonalnih promjena, neka bakterijska ili virusna oboljenja dovode do nastanka nodoznog eritema

"Bebe i mame"

27.8.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

Nodozni eritem, kožna promjena koja se vrlo lako prepoznaje tokom kliničkog pregleda, često se javlja u trudnoći, obično oko kraja prvog tromjesečja, mada se može pojaviti u svakom periodu trudnoće.

Promjene su lokalizirane na prednjoj strani potkoljenica, rijetko se javljaju na koži natkoljenica i podlaktica. Uz opći osjećaj malaksalosti, često i povišenu temperaturu te bolove u potkoljenicama na koži se prvo pipaju otvrdnuća koja su u početku veličine lješnika, a kasnije se povećavaju do veličine oraha.

Bol i na dodir

Koža u početku nije promijenjena, ali se ubrzo zacrveni, otekne, postane veoma topla, napeta, sjajna i jako boli. Boli naročito na dodir, makar on bio i najmanji, pa su stajanje i hodanje otežani, ponekad čak i onemogućeni.

Oko skočnih zglobova i na stopalima javljaju se otoci. Čvorovi se nikada ne "provale" - ulceriraju, ali tokom vremena mijenjaju boju. Svijetlocrvena boja se mijenja u plavičastu, plavičastožućkastu i na kraju poprima smećkastu boju.

Koji su uzroci nodoznog eritema u toku trudnoće? Isti oni uzroci koji dovode do nastanka nodoznog eritema koji nije vezan uz trudnoću, a kojima je sada trudnoća stvorila pogodnost da se rasplamsaju i dovedu do oboljenja.

Naime, u toku trudnoće, zbog promjena u cijelom organizmu trudnice, a naročito zbog hormonalnih promjena, neka bakterijska ili virusna oboljenja dovode do nastanka nodoznog eritema.

Najčešći uzroci ove bolesti tokom trudnoće ipak su infekcija mokraćnih puteva, streptokom izazvane upale grla i nazofarinksa, upala pluća, ali treba imati na umu i mnogo ozbiljnije bolesti.

U toku trudnoće mijenjaju se odbrambene sposobnosti organizma. Organizam trudnice manje je otporan na bilo koju vrstu infekcije, a kod nodoznog eritema naročito treba imati na umu da se reaktivirano tuberkulozno žarište, najčešće pluća, ali i bilo kojeg drugog organa, može manifestirati pojavom eritema nodozum.

Posebno treba upozoriti da prilikom dijagnosticiranja eritema nodozum treba imati na umu još jednu bolest pa treba uraditi sve pretrage da se ta bolest isključi ili potvrdi. Riječ je o sarkoidozi.

Reakcija na lijek

No, uzrok nodoznog eritema je i preosjetljivost na neke lijekove koji su dosta često u širokoj primjeni, jer su efikasni za čitav niz oboljenja, a nisu tako opasni, kao što su aspirin i penicilin, mada i bilo koji drugi lijek, ako ga organizam ne podnosi, može dovesti do nodoznog eritema.

Na kraju, pored svih navedenih uzroka u nastanku nodoznog eritema, kod trudnica uzrok može biti i jedna vrsta alergijske reakcije na neke produkte samog ploda ili reakcija na hormone koji čuvaju trudnoću, a koje stvara organizam trudnice.

U takvim situacijama potrebno je u proceduru liječenja istovremeno uključiti i dermatologa i ginekologa.

Kako da se ponaša trudnica sa nodoznim eritemom? Bolest treba vrlo ozbiljno shvatiti i javiti se ljekaru da bi se uradile sve potrebne analize i pretrage.

Ukoliko se pronađe i adekvatno liječi uzrok nodoznog eritema, promjene u koži se polako povlače. Sklone su ponovnom javljanju, a to je znak da uzrok nije sasvim otklonjen i da terapiju treba ponoviti.

Bolničko ili kućno liječenje

Često bolest zahtijeva smještaj u bolnicu. Ukoliko se ljakar odluči za kućno liječenje, obavezno je potrebno upozoriti pacijenticu da bolest, uz opću terapiju, zahtijeva mirovanje u krevetu, primjenu obloga na oboljelu kožu i lokalnu primjenu kortikosteroidnih preparata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.