SAVJETI

Kako pobijediti postporođajnu depresiju

Mogu pomoći partner i porodica

Ilustracija

"Bebe i mame"

31.8.2018

Rođenje djeteta jedan je od najznačajnijih i najsretnijih događaja u životu žene. Iako život sa novorođenim djetetom može biti uzbudljiv, ponekad može biti težak i stresan. Tokom trudnoće i nakon poroda dešavaju se brojne fizičke i emocionalne promjene koje kod mladih mama mogu izazvati osjećaje tuge, straha, tjeskobe ili zbunjenost.

Baby blues

Većini žena ovi osjećaji (koji se još zovu i baby blues) brzo nestanu. No, kad ti osjećaji ne nestanu ili se pogoršaju, postoji mogućnost da se radi o postporođajnoj ili postpartum depresiji. To je ozbiljan poremećaj koji zahtijeva adekvatno liječenje.

 Postporođajna depresija pogađa jednu od deset porodilja. Može trajati dugo, čak toliko da ugrozi vezu s djetetom. Zbog toga je treba prepoznati na vrijeme, jer novopečena majka može patiti od depresije, a da toga nije svjesna.

Sasvim je normalno da se žena osjeća tužno i prazno tokom prvih sedmica nakon porođaja. Smatra se da su ovi problemi uglavnom vezani za fiziološke uzroke.

Međutim, ukoliko su loše raspoloženje i osjećaj neprilagođenosti i samoće sve jači, treba potražiti pomoć stručnjaka.

Ne treba zaboraviti da će prvo beba osjetiti majčino (ne)raspoloženje koje nastaje uglavnom zbog osjećaja usamljenosti i straha da neće biti na visini zadatka koji stoji pred njom, a zadatak je: biti majka. To su osnovni elementi koji mogu izazvati mračno raspoloženje.

Reakcije mogu biti različite. Neke žene postaju anksiozne i bebu doživljavaju kao uljeza. Klasičan primjer za ovaj slučaj: dok beba zadovoljno sisa i spava, majka je požuruje u strahu da neće imati dovoljno mlijeka ili da beba ne sisa pravilno. U ovom slučaju osjećaj koji preovladava jeste zebnja i zabrinutost.

Ima i onih koje, nasuprot tome, doživljavaju emotivnu krizu: zatvaraju se u sebe, razmjena osjećanja sa bebom sve je slabija i slabija, dok apsolutno ne nestane bilo kakva inicijativa s majčine strane.

Stručna pomoć

I u jednom i u drugom slučaju depresivna majka ne uspijeva ostvariti kontakt s bebom, niti joj ponuditi zaštitnički zagrljaj. To čak ide dotle da se beba često može umiriti samo ako je drži neka druga osoba.

Bebin plač kod ovakvih majki stvara osjećaj nesposobnosti da se suoče s novonastalom situacijom. To dalje samo pojačava taj osjećaj, stvarajući začarani krug iz kojeg se teško može sama izvući.

Zato je najbolje suočiti se s tom situacijom i bez ustezanja i kompleksa potražiti stručnu pomoć.

Sedam preporuka

Evo savjeta koji bi vam mogli pomoći:

1 Dobro se odmorite. Probajte spavati kad beba spava.

2 Prestanite vršiti pritisak na sebe da trebate sve učiniti. Uradite onoliko koliko možete, ostalo ostavite. Zatražite pomoć u poslovima u domaćinstvu i noćnim hranjenjima.

3 Popričajte o svojim osjećajima sa partnerom, porodicom i prijateljima.

4 Izbjegavajte samoću - izađite iz kuće i prošetajte

5 Provedite više vremena sa partnerom.

6 Porazgovarajte s ljekarom o načinu liječenja. Nemojte se ustručavati postavljati pitanja i reći šta osjećate

7 Razgovarajte s drugim mamama, tako da saznate njihova iskustva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.