SAVJETI

Prehlađena trudnica treba ležati u krevetu

Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar

Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.9.2018

Respiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, posebno s dolaskom hladnijih dana. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične prehlade, do uzročnika ozbiljnijih oboljenja. Ovih tegoba nisu pošteđene ni trudnice.

Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno grlo. Virusi djeluju na drugačiji način. Oni izazivaju promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu.

Virusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice. Međutim, nemojte sama sebi postavljati dijagnozu, već se obavezno obratite ljekaru.

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu izazvati komplikacije - lakše ili teže.

Adekvatno liječenje, posebno kada su u pitanju trudnice, može pružiti isključivo ljekar. Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar.

Neophodno je preležati virusnu infekciju. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imunološkog sistema, organizmu treba odmor.

Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi. Zato bi pidžama i krevet, mnogo odmora i sna bili jedina prava preporuka za vas.

Bolje spriječiti

Kako biste prevenirali prehladu šetajte na čistom zraku, redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite, dovoljno se odmarajte, pravilno se hranite, radite ono što vam prija i volite svoju bebu.

Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica - za jednu upotrebu) je dobra metoda prevencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.