PREPORUKE

Seks u trudnoći je poželjan

Dodatni plus na strani seksa je to što ženino tijelo tokom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osjećaj prijatnosti i sreće donosi i ublaživanje eventualnih bolova

Djetetu se ne može ništa dogoditi tokom spolnog odnosa. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.9.2018

Normalno je da tokom trudnoće parovi imaju želju za seksom. Međutim, osnovno pitanje koje brine sve buduće mame je da li seks može ugroziti trudnoću.

Ako je ginekološki nalaz trudnice uredu, tada nema razloga za brigu što se spolnih odnosa tiče. Međutim, ukoliko kod žena postoji slučaj otvorenog grlića maternice i rizika od spontanog pobačaja, onda je bolje izbjegavati spolne odnose.

Stručnjaci kažu da je seks u trudnoći više nego poželjan. Žene se u većini slučajeva osjećaju seksepilnije zbog oblina, a tako ih uglavnom doživljavaju i partneri.

Dodatni plus na strani seksa je to što ženino tijelo tokom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osjećaj prijatnosti i sreće donosi i ublaživanje eventualnih bolova.

U prvom tromjesečju žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, a u većini slučajeva nije zainteresirana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećega osjeća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora razmišljati o začeću i zaštiti.

Seks pred sam kraj trudnoće vrlo je poželjan, i to zbog sperme koja u sebi sadrži prostaglandin, hormon koji podstiče otvaranje grlića materice, koji omogućava lakši porođaj.

Poze

U posljednjem trimestru vodite računa o položaju tokom odnosa i poželjnije je da trudnica leži na boku. Misionarska poza pri kraju trećeg tromjesečja nije najbolja opcija, jer se tokom seksa stvara pritisak na bebu, a povećava se pritisak i na aortu.

Znaci upozorenja

Stručnjaci tvrde da pažnju treba obratiti i na bolne kontrakcije mišića, dugotrajne grčeve, obilne netipične vaginalne sekrete i krvarenja koja se mogu pojavit nakon seksa.

Jeste li znali

Ženski orgazam odražava se na maternicu kada posteljica, nakratko, dijete opskrbljuje s manje krvi. Ali to je vježba za bebin krvotok i nikako nije štetan. Djetetu se ne može ništa dogoditi tokom spolnog odnosa: beba leži na sigurnom u maternici, okružena plodovom vodom - čak i pri jačim podrhtavanjima nesmetano lebdi u vodi sve dok je grlić čvrsto zatvoren.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.