UPOZORENJA

Koju kozmetiku treba izbjegavati u trudnoći

Sredstva za izbjeljivanje zuba, samotamnjenje i zaštitu od sunca, lakovi za kosu i nokte, sredstva protiv akni, boje za kosu i šminka mogu sadržavati tvari opasne za bebu

Stručnjaci stoga savjetuju oprez, iako ne i nužno odricanje od kozmetičkih proizvoda. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.9.2018

Osim onoga što ulazi kroz usta i nos, trudnice trebaju paziti i na svaki proizvod koji stavljaju na kožu. Putem kože moguće opasna tvar može se upiti u krvotok, te dospjeti i do posteljice i fetusa. Stručnjaci stoga savjetuju oprez, iako ne i nužno odricanje od kozmetičkih proizvoda.

Sredstva za izbjeljivanje zuba

* Razlog za zabrinutost: Peroksid.

* Dobra alternativa: Probajte sredstva koja ne sadrže peroksid.

Iako je peroksid, aktivni sastojak pasta za izbjeljivanje zuba, dokazano siguran za odrasle osobe, čak i ako se proguta dio, nije poznato kako on utječe na djecu tokom trudnoće. Zato je možda bolje devet mjeseci izbjegavati sredstva s peroksidom.

Važno je i dalje održavati dobru higijenu zuba, čistite ih zubnim koncem i odlazite stomatologu. Zubi su posebno osjetljivi tokom trudnoće.

Sredstva za samotamnjenje i zaštitu od sunca

* Razlog za zabrinutost: Oksibenzon.

* Dobra alternativa: Probajte kremu za zaštitu od sunca koja sadrži cinkov oksid ili titanium dioksid.

* Nedavna studija povezala je apsorpciju oksibenzona, sastojka u sredstvima za zaštitu od sunca, sa smanjenom težinom kod novorođenih djevojčica.

Lak za kosu i lak za nokte

* Razlog za zabrinutost: Ftalat.

* Dobra alternativa: Probajte pjenu ili gel za kosu, s njima nema bojazni od udisanja, ili lak za nokte koji ne sadrži ftalate.

Sve više istraživanja ukazuje na vezu između ftalata i rizika od urođene mane kod djeteta. Ipak, za sada nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili kako kozmetički proizvodi sa ftalatima sigurno loše utječu na zdravlje.

Vjerovatno je u pitanju i količina određenog proizvoda koji se koristi - manje laka za kosu, koji se pritom ne udiše, nije štetno za zdravlje.

Kada koristite lak za nokte, pazite da se nalazite u dobro prozračenoj prostoriji. Jednom kada se lak osuši, rizik za bebe je gotovo nepostojeći, jer se hemikalije ne upijaju putem noktiju i kože.

Sredstva protiv akni

* Razlog za zabrinutost: Salicilna kiselina, benzolov peroksid, retinol, retinoid.

* Dobra alternativa: Probajte pilinge s glikolom.

Akne su često veliki problem tokom trudnoće jer hormoni rade pojačano. Nemojte koristiti kremu protiv akni ako ona sadrži retinol, benzolov peroksid ili salicilnu kiselinu.

Savjetujte se s ljekarom koji je proizvod najbolje koristiti u vašem stanju - stručnjaci preporučuju azelaičnu kiselinu, eritromicin ili klindamicin. I piling s glikolom siguran je za upotrebu u trudnoći.

Šminka

* Razlog za zabrinutost: Olovo, umjetni mirisi.

* Dobra alternativa: Probajte proizvode koji ne sadrže mirise i olovo.

Žene rutinski nanose podlogu, puder, rumenilo, ruž i još niz proizvoda odmah nakon ustajanja i skidaju šminku tek navečer. Neki make-up proizvodi sadrže olovo i druge upitne sastojke.

Trudnice bi trebale obratiti pažnju na šminku koju koriste i birati manje štetne proizvode.

Boje za kosu

* Razlog za zabrinutost: Amonijak, peroksid.

* Dobra alternativa: Umjesto farbanja cijele kose, napravite samo pramenove.

Boje za kosu sadrže niz hemikalija koje su poprilično štetne. Pramenovi, koji se ne nanose direktno na tjeme i korijen vlasi, sigurni su. Izbjegavajte proizvode s amonijakom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.