UPOZORENJA

Kola pića nisu za trudnice

Uočeno je naime, kako djece majki s gestacijskim dijabetesom u mlađoj dobi obolijevaju od intolerancije glukoze, pretilosti i dijabetesa

Prevelike količine brzih, jednostavnih šećera uzrokuju pojavu inzulinske rezistencije. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.9.2018

Istraživanje u SAD dovelo je u blisku vezu redovnu konzumaciju kola pića i gestacijski dijabetes. Gestacijaki dijabetes jedna je od najčešćih komplikacija u trudnoći koja nakon trudnoće može dovesti do trajnog dijabetesa tipa 2, a predstavlja i povećan rizik za plod.

Uočeno je naime, kako djece majki s gestacijskim dijabetesom u mlađoj dobi obolijevaju od intolerancije glukoze, pretilosti i dijabetesa.

Istraživanje koje je obuhvatilo gotovo 13.500 žena, u periodu praćenja od 10 godina pokazalo je da su žene koje su konzumirale više od pet čaša kola napitaka sedmično bile za 22 posto sklonije razvoju gestacijskog dijabetesa nego žene koje su takva pića konzumirale samo jednom mjesečno.

Mehanizam kojim naučnici objašnjavaju dobivene rezultate u osnovi ima previsok glihemijski indeks - prevelike količine brzih, jednostavnih šećera uzrokuju pojavu inzulinske rezistencije i poremećene funkcije beta ćelija gušterače (izlučuju inzulin usljed visokih vrijednosti šećera u krvi).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.