ISTRAŽIVANJA Mogući uzroci

Manjak hormona štitnjače uzrok težih poroda

Bebe ovih majki su često krivo okrenute što čini porod težim

"Bebe i mame"
02.10.2018 14:39

Nedostatak hormona možda sprečava normalno kretanje nerođenog djeteta

Foto: Ilustracija

Trudnice koje imaju nizak nivo hormona štitnjače vjerovatnije će imati teži porod, pokazuje istraživanje. Bebe ovih majki su često krivo okrenute što čini komplicira porod.

Premalo hormona tiroksina, već je poznato, komplicira trudnoću i povisuje rizik od pobačaja, preranog poroda i preeklampsije. I nešto niži nego normalan nivo tiroksina može izazvati probleme.

Bebe ovih majki su često krivo okrenute što čini porod težim. Iako i dalje s glavom prema otvoru bebino lice je okrenuto prema pogrešnoj strani - prema majčinim leđima, a ne trbuhu.

I ne samo da su ovi porodi duži i teži, već će i vjerovatnije završiti uz pomoć hirurških zahvata poput carskog reza. Ovo ističe potrebu za kontrolom hormona štitnjače tokom trudnoće, posebno zato jer holandski stručnjaci smatraju da je ovaj problem raširen - utječe na jednu od 10 trudnica - pa bi krvni test trebao postati rutinski postupak za trudnice.

Nedostatak hormona možda sprečava normalno kretanje nerođenog djeteta. Tako da umjesto da dođe do optimalne pozicije za porod, beba ostaje

u nezgodnijem položaju.

NA VRH