KORISNO

Prvi simptomi trudnoće

S hormonima koji im luduju po tijelu i uz podnošenje umora i mučnine, nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.10.2018

Neke žene osjete rane simptome trudnoće već nakon nekoliko dana od začeća, a druge ne osjećaju apsolutno ništa ni nakon nekoliko sedmica trudnoće.

Mirisi

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a osjećaj okusa može se dramatično promijeniti, pa je moguće da više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Također, okus metala u ustima česta je pojava kod trudnih žena.

Grudi

Žene često u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice, također, mogu porasti, potamniti i postati veoma osjetljive. Vene mogu biti izraženije, a sve ove promjene dešavaju se zbog pripreme tijela za dojenje.

Umor

Možda ćete se, sve do kraja prvog tromjesečja, osjećati veoma iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa progesterona i povišene tjelesne temperature.

Krvarenje

Osam do deset dana nakon ovulacije, neke žene mogu imati blago krvarenje, koje se može poklopiti s vremenom kada uobičajeno počinje menstrualno krvarenje. Ovo krvarenje je rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u maternicu.

Vrtoglavica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjećaj mirisa i okusa trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. To uzrokuje nizak nivo šećera, što može dovesti do vrtoglavice i nesvjestice. Ako stojite duže vrijeme, pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može uzrokovati pad krvnog pritiska što, također, rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

Zatvor

Da bi se apsorbirale sve hranjive materije koje su potrebne za rast vaše bebe, hormoni usporavaju metabolizam, što dovodi do zatvora. Da biste izbjegli konstipaciju, jedite što više svježeg voća i povrća i pijte dosta vode.

Nervoza

S hormonima koji im luduju po tijelu i uz podnošenje umora i mučnine, nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte se distancirati i više se odmarati.

Glavobolje

U prvih nekoliko sedmica od začeća, možete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati i bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i blago, morate odmah prijaviti liječniku. Trudnice mogu imati i česte glavobolje koje su rezultat velikih hormonalnih promjena.

Pojačan sekret

Mnoge trudnice imaju pojačan gusti bijeli vaginalni sekret. Ne paničite, to je normalno u trudnoći, ali ako primijetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite liječniku.

Mučnina i povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego primijetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom.

Učestalo mokrenje

Konstantna potreba za pražnjenjem bešike može početi već u prvoj sedmici trudnoće. Kako se maternica naglo povećava nakon oplodnje, tako pritišće mokraćnu bešiku i posljedično se javlja potreba za mokrenjem. Urin može biti taman i imati jači miris.

Promjene na koži

Možda ćete primijetiti bubuljice na licu koje su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem se najčešće stabilizira do drugog tromjesečja. Također, postoji mogućnost i da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.