UPOZORENJA

Trudnice, pažljivo s vitaminima

Velike vitaminske doze ne sprečavaju stanja preeklamsije i eklamsije, niti štite bebu od male tjelesne težine ili opasnog respiratornog sindroma

Ilustracija

"Bebe i mame"

18.11.2018

Najnovija naučna istraživanja stručnjaka s Unverziteta u Pitsburgu opovrgla su uvjerenje da velike doze vitamin C i E mogu pomoći trudnicama da održe krvni pritisak normalnim i tako spriječe stanja opasna po život i majke i bebe.

Velike doze vitamina C i E ne mogu biti preventiva od visokog pritiska u trudnoći i rizika komplikacija koje nastaju zbog toga, kao što su stanje preeklampsije i najtežih stanja eklamsije kada dođe do otkazivanja rada bubrega, zaključak je rezultata istrživanja.

Testiranje koje je trajalo četiri i po godine i kojim je bilo obuhvaćeno 5 000 trudnica pokazalo je da je kod svega 10 posto žena uzimanje velikih doza vitamin C i E djelovalo na normalizaciju krvnog pritiska tokom trudnoće. Istraživanje je obavljeno u dvije grupe - jedna je uzimala velike vitaminske doze, a druga placebo.

Niko ne može preporučiti vitaminsku terapiju za održavanje krvnog pritiska u normalnim granicama kod trudnica.

Time je opovrgnuto mišljenje da velike vitaminske doze C i E mogu spriječiti stanja preeklampsije kada se javlja visok krvni pritisak i protein u urinu. To dovodi do zadržavanja vode u organizmu trudnica i raznih problema s oticanjem dijelova tijela.

Ukoliko se preeklampsija ne suzbije na vrijeme, pa dođe do skoka krvnog pritiska i otkazivanja bubrega, onda su u velikoj, često smrtnoj, opasnosti i trudnica i beba.

Istražvanje je pokazalo da velike doze vitamina C i E ne mogu spriječiti ni druge probleme u trudnoći, kao što su da se izbjegne da porođaj bude izvršen carskim rezom ili kada je riječ o bebi, da se spriječi njena mala tjelesna težina ili mogući respiratorni sindrom, uzroci smrtnosti novorođenčadi.

Rezultati još dva testa s velikim dozama vitamina dovode do zaključka da pretjerana upotreba može dovesti do nekih bolesti, čak i do povećanja krvnog pritiska. Ipak, on naglašava da dozirne količine vitamina sprečavaju mnoge bolesti i da ih ne treba uzimati bez stručne kontrole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.