SAVJETI

Trudnoća – devet mjeseci sreće i užitka

Trudnoća je zdravlje, jer samo zdrava žena ostaje trudna. Za čak 95 posto žena trudnoća predstavlja najljepši period života. Zato je niko ne treba doživljavati kao drugačiju i bolesnu osobu, a pogotovo ne ona sama

Ilustracija

"Bebe i mame"

13.11.2018

Zdrav pristup prema materinstvu i trudnoći treba biti imperativ za svaku ženu koja želi postati majka. Iz ovoga se izuzimaju jedino žene koje već imaju neke hronične bolesti, teško ostaju trudne ili imaju drugih zdravstvenih poteškoća. Što se tiče zdravih žena, one na svoj graviditet trebaju gledati kao na blagoslovljeno stanje i period kada trebaju najviše uživati u životu.

Zašto je trudnoća - drugo stanje

Trudnoća je zdravlje, jer samo zdrava žena ostaje trudna. Za čak 95 posto žena trudnoća predstavlja najljepši period života. Zato je niko ne treba doživljavati kao drugačiju i bolesnu osobu, a pogotovo ne ona sama. Rečenice: Nemoj se farbati, nemoj se depilirati, nemoj ustajati i jedi za dvoje, potpuno su prevaziđene.

Trudnoća je stanje koje je utoliko drugo i drugačije zato što se žena mijenja tokom trudnoće i svakoga dana osjeća neki simptom koji prati razvoj ploda, a to je apsolutno normalno.

Kakve sve transformacije prolazi žena tokom trudnoće

Promjene se dešavaju od trenutka začeća, pa sve do momenta rađanja. U prva tri mjeseca, kada se formiraju svi organi i čula, plod je dugačak 60 milimetara i težak 60 grama.

Za ženu je važno da se u tom periodu dobro psihički spremi za trudnoću i sve promjene koje će se dešavati. Vrlo je važno da napravi plan ishrane i da se uravnoteženo hrani da bi do kraja ostala vitka trudnica, a poslije porođaja sa lakoćom se mogla vratiti na svoju raniju težinu. To znači da sebi može dopustiti da dobije najviše jedanaest kilograma.

U praktičnom smislu, šta sve treba da čini

Kako to praktično izvesti? Od starta bi žena morala ostati fizički aktivna, a da se zbog pojave mučnina, pojačanog lučenja pljuvačke i povraćanja, kao najčešćih pratećih simptoma, relaksira.

Zdrava ishrana bogata integralnim hljebom, suhim grožđem, zelenim povrćem, od izuzetne je važnosti. Kao i manji i češći obroci sa dosta tečnosti, uz obavezno odmaranje. U konkretnom smislu oslobađanju od mučnina pomoći će čaj od đumbira i kamilice.

Šta trudnica najteže podnosi

Naravno, najteže se podnosi povraćanje, koje je prisutno kod priličnog broja žena. Ukoliko je ono stalno i iscrpljujuće prijeti opasnost da trudnica upadne u neku vrstu depresije i izoliranosti.

Da bi se ovakva situacija izbjegla stručnjaci preporučuju lubenicu jer je prebogata elektrolitima koji se povraćanjem gube. Savjetuje se i primjena aromaterapije, koja se može izvesti u kućnim uslovima. Dovoljno je u aroma-lampe sipati esencijalna ulja bergamota i limuna i taj miris udisati. Stručnjaci tvrde da se na ovaj način tijelo oslobađa napetosti i opušta.

Šta se radi poslije trećeg mjeseca trudnoće

Kad prođu prva tri mjeseca nastaje period u kojem dolazi do ubrzanog rasta ploda a trudnoća, naravno, postaje vidljiva i za okolinu. To nameće i potrebu aktivnijeg vježbanja da trudnica ne bi postala opuštena.

Ishrana treba biti izuzetno bogata kalcijem i magnezijem, jer plod neštedimice, za svoj razvoj od majke crpi ove minerale. Poslije dvadeset nedjelja majka sa bebom koju nosi ostvaruje komunikaciju, jer se ona počinje pomjerati.

Zbog nove situacije u kojoj se nalazi, trudnicu počinju mučiti neki drugi simptomi. Javljaju se žgaravica, zatvor, bol u leđima, cistitisi, depresija.

Naravno, ne javljaju se svi simptomi kod svake trudnice, ali ako se ispolje, treba ih prihvatiti kao normalnu pojavu i s njima se izboriti.

Kako svladati neugodne simptome

Ako je prisutna gorušica, treba uzimati čaj od kamilice. Protiv bolova u leđima preporučuje se masaža uljem od lavande i eukaliptusa. Nekoliko kapi ulja od lavande umasiranog duž vrata, pomoći će uklanjanju i glavobolje.

Kod zatvora koji često prate i proširene vene treba praviti kupke sa određenim uljima koja istovremeno pomažu uklanjanju sekreta i cistita. Odgovor o tome, koju vrstu ulja uzeti, treba potražiti u dobro opremljenoj apoteci.

Ukoliko trudnica upadne u depresiju, vježbe disanja su lijek izbora. Kao i kupke i masaže narančinim cvijetom, grejpfrutom i mandarinom.

Važan je izbor namirnica

Kada je riječ o prehrani, pažnja se mora usmjeriti na zeleno povrće, jaja, sir, sokove od borovnice i brusnice. Također, naučno je dokazano, da je čaj od koprive izuzetno koristan za organizam trudnice, pa samim tim i ploda. U suštini, prehrana treba biti bez šećera i sa unosom dva i po litra vode i biljnih čajeva.

Blage vježbe u ovom periodu također su važne, ili bolje rečeno trudnica može raditi sve što je radila i prije trudnoće samo manjeg intenziteta. Precizna uputstva mogu se dobiti u svakom domu zdravlja.

Početak priprema za porođaj

Šta je karakteristično za posljednja tri mjeseca trudnoće? Taj period prati sazrijevanje bebe zbog čega majka treba pojačati prehranu i polako, uz stručni savjet svog ginekologa, pripremati se za porođaj.

Trudnice tada uglavnom prati nesanica i promjene na koži u vidu pjega, fleka, strija, otoka nogu... Protiv nesanice savjetuje se čaj od kamilice i kore limuna. Tople kupke sa uljem lavande i aromaterapija sa uljem mandarine, također su lijek protiv nesanice.

Za izmijenjenu kožu preporučuje se kupka od cvijeta limete (zeleni limun) i isječenog cijelog krastavca. Ali, i sprej od tople mineralne vode sa kamilicom.

Otoci nogu mogu se smanjiti i otkloniti uljem od sjemena grožđa. Također je važno piti čaj od koprive, a iz ishrane izbaciti so i šećer.

Koliko kontrola

Da bi trudnoća bila pod redovnom kontrolom, neophodno je otići liječniku svakih šest nedjelja. Kontrola krvne slike i redovan ultrazvučni pregled su nešto o čemu svaka zdrava trudnica treba voditi računa. Češći ultrazvučni pregled je poželjan pred kraj trudnoće.

Zašto izbjegavati ribu i suho meso

U trudnoći je veoma važno uzdržavanje od namirnica koje mogu nepovoljno da djeluju na zdravlje ploda i buduće majke. Suhomesne proizvode obavezno treba izbjegavati jer ukoliko nisu dobro skuhani ili dinstani mogu biti zaraženi bakterijom Listeria monocytogenes.

Ona je uzročnik listerioze koja može biti razlog pobačaja, prijevremenog porođaja, ali i nekih drugih zdravstvenih tegoba. Ova se bakterija može naći i u nepasteriziranom mlijeku, sirevima, iznutricama, dimljenom ribljem mesu.

Morska riba skuša ili tuna mogu imati visok sadržaj žive, opasne za rast i razvoj mozga i nervnog sistema ploda. Zbog toga trudnice ne bi trebale jesti više od 400 grama ove ribe, i to u dva sedmična obroka.

Važna preporuka

Trudnica treba jesti što više žitarica bogatih vitaminima (dakle integralne, s mekinjama) u kojima se nalazi i folna kiselina, važna za zaštitu bebinog mozga i kičmenog stuba od mogućih porođajnih komplikacija. Folna kiselina je posebno važna u prva tri mjeseca trudnoće, kada se formiraju svi organi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.