SAVJETI

Za porod treba i fizička priprema

Česte šetnje, vožnja bicikla, vježbe disanja, prilagođen program vježbi za trudnice, eventualno plivanje i slične aktivnosti daju mnogo veću šansu da se majka osjeća dobro poslije poroda i da zadrži fizički izgled tijela koji je imala prije trudnoće

Ilustracija

"Bebe i mame"

13.11.2018

Za lakši porod potrebna je dobra fizička priprema koju treba provoditi tokom svih devet mjeseci trudnoće. Jačanje stomačne muskulature, muskulature grudnog koša, kao i vježbe disanja smanjuju rizik povreda i drugih komplikacija u toku trudnoće kao i u toku samog poroda.

Oni smanjuju mogućnost zatvora stolice, rasterećuju kičmeni stub, preveniraju cirkulatorne smetnje, hiperlordozu te utjecaje prekomjerne težine na lokomotorni aparat.

Česte šetnje, vožnja bicikla, vježbe disanja, prilagođen program vježbi za trudnice, eventualno plivanje i slične aktivnosti daju mnogo veću šansu da se majka osjeća dobro poslije poroda i da zadrži fizički izgled tijela koji je imala prije trudnoće.

No, pažnju treba skrenuti i na loše navike stečene prije trudnoće te neke moguće zdravstvene probleme.

Pušenje i alkohol su vrlo štetni za trudnicu, a pogotovo za još nerođenu bebu. Kod majke pušača dolazi do sužavanja krvnih sudova, što prouzrokuje manji dotok krvi i kisika nerođenoj bebi i otežava joj rad srca.

Alkohol ne djeluje negativno samo na majku nego u istoj, ako ne i većoj mjeri, i na mozak nerođene bebe. Što znači, kada majka ima vrtoglavicu ili glavobolju koja je prouzrokovana djelovanjem alkohola, isti problem prenosi se i na mozak neotpornog novorođenčeta.

U toku trudnoće česta pojava su proširene vene. Uzroci mogu biti nepoznati, ali se najčešće javljaju kao posljedica: nasljednog faktora, hormonalnog poremećaja, nepravilne ishrane (masna hrana), itd.

Ovi se problemi mogu pojaviti od samog početka trudnoće pa se sukcesivno povećavaju i mada obično nestaju poslije porođaja to ne mora biti pravilo. Ali zato postoji veća sklonost da se pojave ponovo pri novoj trudnoći.

Ako imate proširene vene

* Prilikom odmaranja podignite noge u uzdignuti položaj koliko je moguće više, a da vam ne stvara neugodnosti;

* Smanjite količinu masnoće u hrani, jer prekomjerna težina pogoršava stanje;

* Prestanite odmah pušiti i uvedite u praksu umjerenu fizičku aktivnost;

* Izbjegavajte dugo sjedenje i stajanje;

* Izbjegavajte obuću sa visokom petom i koristite dugu i elastičnu čarapu.

Ako se pojave bolovi u karlici

Bolovi u karlici mogu se pojaviti u bilo kojem periodu trudnoće, ali se najčešće javljaju u sredini trudnoće. Uzroci mogu biti različiti, što znači da mogu nastati putem nervnih impulsa ili bolova u mišićima. Bolovi se javljaju u obliku podmuklih, probadajućih, režućih bolova i u vidu izražene slabosti i brzog zamora itd.

Prije nego počnete vježbati

* Popravite držanje tijela;

* Nikada ne opterećujte jednu stranu tijela više nego drugu;

* Hodajte sitnijim koracima;

* Napinjite mišice sjedalne regije prilikom stajanja i hodanja (Kegelove vježbe);

* Prilikom kretanja i stajanja dobro je da su stopala blizu jedna drugog koliko je to moguće;

* Sjedite ispravljenih leđa i sa što većim osloncem stražnjeg dijela natkoljenica na podlogu na kojoj sjedite.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.