DILEME

Je li moguće izbjeći strije

Konsultacija sa dermatologom neophodna, pogotovo ako ste trudni, jer koža apsorbira sastojke iz preparata

Ilustracija

"Bebe i mame"

28.11.2018

Bez obzira na tijelo i njegove karakteristike, strije su oduvijek problem mnogih žena. Ove linije koje se pojavljuju na koži nisu štetne po zdravlje, ali narušavaju ljepotu kože i smatraju se estetskim problemom.

Najrizičnija grupa su trudnice. Zbog transformacije tijela, širenja kostiju i rasta samog ploda, koža se rasteže, pa se strije javljaju na stomaku, zadnjici, bokovima, butinama i grudima.

Pojava strija je individualna i zavisi od elastičnosti kože. Ako pripadate nekoj od rizičnih grupa, najbolje je da odmah odete kod dermatologa i zatražite stručno mišljenje. On će procijeniti koliko vam je koža elastična i preporučiti vam odgovarajući kozmetički preparat protiv ove pojave, kao i način korištenja preparata.

Ako već imate strije, najuspješniije se uklanjaju dok su u ranoj fazi nastajanja, a to ćete prepoznati po njihovoj boji. Tačnije, ako su crvenkaste ili tamno ljubičaste, mogu se vrlo uspješno tretirati. Ako su bjeličaste ili imaju boju kože, nalaze se u kasnoj fazi i vrlo ih je teško, gotovo nemoguće ukloniti.

Još jednom vas podsjećamo da je konsultacija sa dermatologom neophodna, pogotovo ako ste trudni, jer koža apsorbira sastojke iz preparata, pa je moguće da poneki sastojak nije zdrav za plod.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.