RIZICI Potrebno je dobro se informirati

Blizanačka trudnoća i komplikacije

Jedan od najznačajnijih faktora odgovornih za moguće komplikacije u blizanačkim trudnoćama je prematuritet

"Bebe i mame"
11.12.2018 12:39

Potrebno je dobro se informirati

Foto: Ilustracija

Sve majke koje očekuju blizance trebaju se dobro informirati, jer su zamke koje nosi takva trudnoća brojne. Oko dva posto svih porođaja nakon 20. sedmice trudnoće završava rađanjem blizanaca, a u 12 do 20 posto slučajeva - blizanačka trudnoća se dijagnosticira tek na početku porođaja.  

Interesantno je da se vjerovatnoća rađanja blizanaca povećava sa starošću majke između 35 i 39 godina, s dejstvom hormona datih u terapijske svrhe. Stručnjaci upozoravaju da vjerovatnoća rađanja blizanaca opada sa pothranjenošću majke.

Jedan od najznačajnijih faktora odgovornih za moguće komplikacije u blizanačkim trudnoćama je prematuritet, tj. činjenica da se one završavaju prijevremenim porođajem, prije 37. sedmice. Samim tim, logično je da su takve bebe uglavnom nezrele, jer na svijet dolaze prije nego što je njihov organizam dovoljno spreman da prihvati uvjete spoljašnje sredine.

Bez obzira na sav rizik koji trudnoća nosi, najčešće uz stručan nadzor osoblja u porodilištu blizanci se rađaju prema planu i bez velikih komplikacija. Blizanci se razlikuju u tjelesnoj težini, ali to ne znači da lakši blizanac neće na kraju prve godine biti napredniji od onog koji je bio teži na rođenju.

NA VRH