DRUGO STANJE Tegobe s kojima se suočavaju trudnice

Pet neželjenih pratilaca trudnoće

Svaka žena suočava se s nizom problema u trudnoći koje je teško prevenirati, ali ih je moguće olakšati

"Bebe i mame"

Pazite na prehranu i pokušajte se što češće opuštati

Foto: Ilustracija


Umor 

- Uzrok: Da znate što se sve događa u vašem tijelu, ovoj pojavi ne biste se nimalo čudili. Srce vam pojačano radi, a puls se ubrzava za 10 do 15 otkucaja u minuti.

- Šta učiniti: Odmarajte što više podignutih nogu. Izbjegavajte alkohol i cigarete. Te štetne tvari ne samo da vama pospješuju neugodne osjećaje tokom trudnoće, već su štetne za bebu. Krećite se i hranite se kvalitetno i imajte više manjih obroka.

Mučnina i povraćanje

- Uzrok: Mnogi su mogući uzroci, na najčešći su "krivci" placenta i fetus , ali i želudac koji se sporije prazni usljed hormona trudnoće. Jutarnje mučnine javljaju se kod 80 posto trudnica, češće kod prvorotkinja i onih koje imaju višeplodnu trudnoću.

- Šta učiniti: Jedite više manjih obroka i ne ostavljajte želudac potpuno prazan, ni do kraja pun. Ujutro pijte blagi čaj i grickajte krekere. Ne iscrpljujte se. Ne uzimajte lijekove protiv mučnine bez prethodne konsultacije s liječnikom.

Bolne grudi

- Uzrok: To je normalna pojava usljed pojačanog lučenja hormona estrogena i progesterona.

- Šta učiniti: Nosite čvrste, no lagane i udobne grudnjake, poput onih za dojilje ili atletičarke. Ako vam grudi ometaju spavanje, nosite grudnjak i noću.

Glavobolja

- Uzrok: Hormonalne promjene, stres, umor, naglo smanjenje unosa kofeina mogu izazvati bol u glavi.

- Šta učiniti: Stavljanje hladnih obloga na stražnji dio vrata pomaže pri glavoboljama uz koje se javlja i osjećaj zategnutosti. Pazite na prehranu i pokušajte se što češće opuštati. U slučaju jakih i čestih glavobolja posjetite liječnika i bez njegovog odobrenja ne uzimajte analgetike.

Vrtoglavica

- Uzrok: Vrtoglavice može izazvati umor, stres, cirkularne promjene tokom trudnoće, glad.

- Šta učiniti: Polako ustajte iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Grickajte kekere, voće i pijte nemasni jogurt, kako biste održali stalni nivo šećera u krvi.

Više o temi Trudnoća

UPOZORENJA
Zašto su djeca hiperaktivna
NA VRH

Podijeli članak na