TAJNE TIJELA Od embrija do malog djeteta

Kako raste čovjek

Trenutak začeća određuje jednom zauvijek genetičku konstituciju organizma koji će se godinama razvijati do odrasle dobi

"Bebe i mame"
10.02.2019 12:28

Novorođenčad teže oko 3.300 grama i duga su oko 50 cm

Foto: Ilustracija

U oplođenom jajašcu sadržane su sve mogućnosti za razvoj, zajedno sa svim impulsima. Ali, kako dalje teče rast čovjeka? 

1. Do trećeg mjeseca života u maternici traje period zametka (embriona). U trećem mjesecu trudnoće embrion je dug devet cm i težak 40 g, a njegov trup, udovi, unutrašnji organi, lice, gotovo su oblikovani.

2. Od kraja trećeg mjeseca, pa sve do porođaja, embrion koji je postao fetus, razvijat će se, rasti, debljati, da bi u trenutku rođenja težio oko 3.300 g i bio dug oko 50 cm.

3. Unutrašnji organi počet će raditi ovisno o tome koliko su sami sazreli, a njihov razvoj završava krajem šestog mjeseca trudnoće.

4. Proces sazrijevanja živčanog sistema je dug, prvi period završava u dobi od dvije godine, a potpuni razvoj oko 13. ili 14. godine.

5. U dobi od dvije godine, kad završava jedan dio razvoja živčanog sistema, dijete više nije dojenče, postalo je malo dijete. To će trajati do šeste godine i dijete će steći velika saznanja, razvit će govor do savršenstva, upoznati svoje tijelo, pojmiti biće kao nezavisnu osobu, svoje ja.

Nedonošče

Trudnoća traje 266 dana i tada, nekoliko dana ranije ili kasnije, započinje porođaj. No, plod je sposoban za život nakon šest mjeseci trudnoće, što znači da nedonošče teško 1.300 ili 1.400 grama, pa čak i s manjom porođajnom težinom, može ostati živo.

NA VRH