RIZICI Istraživanja potvrdila

Astmatičarke rađaju prije vremena

Astma majke rizičan je faktor u trudnoći, o čemu bi ljekari trebali povesti računa

"Bebe i mame"
23.02.2019 08:24

Trudnice koje pate od astme izložene većem riziku

Foto: Ilustracija

Trudnice koje pate od astme izložene su većem riziku da rode prije vremena ili da novorođenče ima malu tjelesnu težinu, zaključak je jedne kanadske studije razmatrane na godišnjem skupu Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju. 

Istraživači su na osnovu statistike o 13.980 djece rođene 1995. u istoimenoj državi proučili su vezu između astme majki i nedonoščadi ili djece smanjene tjelesne težine.

Oko 6,3 odsto istraživanjem obuhvaćene djece rođeno je nakon manje od 37 sedmice trudnoće, a 4,9 odsto je na rođenju imalo manje od 2,5 kg. Medju njihovim majkama je 10,4 odsto patilo od astme tokom trudnoće ili u periodu od pet godina prije nje. 

Pokazalo se da su astmatične majke, u odnosu na ostale, u prosjeku izložene gotovo tri puta većem riziku od rađanja djeteta poslije manje od 28 sedmica trudnoće, a više od tri puta većem riziku da rode poslije manje od 32 nedjelje trudnoće. Astmatične majke su, također, imale preko tri puta veći rizik od rađanja djeteta manje težine.

Zaključak istraživača je da je astma majke rizični faktor u trudnoći, o čemu bi ljekari trebali povesti računa, čak i ako je riječ o ženama koje su od astme patile i do pet godina ranije.

Komentari

NA VRH