TRUDNOĆA Devet mjeseci u majčinom trbuhu

Kako se razvija beba i počinje novi život

U trećem mjesecu počinju funkcionirati pojedini organi

"Bebe i mame"
28.02.2019 17:52

U 9. mjesecu sve je spremno za vanjski svijet

Foto: Ilustracija

1. mjesec: Kad se sjedine spermij i jaje oplođena ćelia velika je 0,12 milimetara. Ćelije se počinuu dijeliti, putuju kroz jajovod do materice i tu se ugnježđuju. 

2. mjesec: Nevjerovatno, srce počinje kucati već od pete sedmice. I već je moguće prepoznati ruke, noge, nos i uši. Fascinira i činjenica da se i majušna glavica može okretati.

3. mjesec: Počinju funkcionirati i pojedini organi. I mozak, raste li, raste. Dijete već primjećuje vanjske podražaje. Ono neposredno učestvuje u vašem životu - osjeća stres, uzbuđenje, radost.

4. mjesec: Živci novog čovjek povezuju se u mrežu. Na kraju četvrtog mjeseca ono je veliko već 14 centimetara i teško je kao dvije table čokolade - punih 200 grama.

5. mjesec: Dijete dobija čulo okusa i proba plodovu vodu. Malo kasnije, počinje shvatati i zvukove. Već je sasvim dobro upoznato sa otkucajima srca i glasom svoje majke.

6. mjesec: Sve za ljepotu. Nerođenoj bebi raste kosa. Kad se naguta plodove vode, majka to osjeća kao ritmično kucanje. Ono već pokušava sisati vlastiti palac.

7. mjesec: Beba je već nešto veliko - duga je 30 centimetara i teška oko 600 grama. Otvara oči i sve više spoznaje vanjski svijet: svjetlo, muziku ili uličnu vrevu.

8. mjesec: Kad bi sad došlo na svijet, ono bi moglo samostalno preživjeti. Ono osjeća ruku na majčinom trbuhu i reagira na dodire. Novi čovjek težak je začuđujućih 2 000 grama.

9. mjesec: Sad je unutra baš tijesno - sa dužinom od oko 46 cm, nema više mjesta za praćakanje. Svi organi opremljeni su za boravak u vanjskom svijetu. Da se nakon rođenja ne bi smrzlo, cijelo tijelo se oblaže masnoćom.

NA VRH