TRUDNOĆA

Koža je vaše ogledalo

Šta vam sve rade hormoni? Kako se boriti sa suhom kožom, strijama i pjegama? Šta vam još treba, pored pravilne ishrane, dovoljno šetnje, odmora i sna

Nanosite sredstvo koje će koži dati vlagu. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.3.2019

Danom začeća u ženinom organizmu nastupaju hormonalne promjene koje plodu omogućuju da se nesmetano razvija u materici. No, te promjene vidljivo mijenjaju izgled buduće majke, što obavezno djeluje i na njenu kožu. 

Uostalom, kada je riječ o povećanju tjelesne težine, najveće promjene odvijaju se u samoj koži, posebno u potkožnom masnom tkivu. Pravilnom njegom moguće je, srećom, ili u značajnoj mjeri ublažiti, ili sasvim ukloniti nepoželjne promjene.

Hormonalne promjene u prvom redu se ogledaju u nivou ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona), dok su nešto manje promjene u radu štitne žlijezde i nadbubrežnih žlijezda.

Svaka će trudnica primijetiti da pod utjecajem hormonalnih promjena njena koža postaje nježnija, osjetljivija i podložnija iritacijama vanjskih faktora na koje prije trudnoće uopće nije reagirala.

Prije svega, koža postaje suha, ponekad toliko suha i gruba da stvara osjećaj neugode. Zbog suhoće i prevelikog rastezanja može nastati svrbež kože (pruritus) koji, ponekad, može biti nesnosan, ometati san i normalan život. Zbog češanja na takvoj koži često se mogu uočiti mehanička oštećenja.

Zašto je koža toliko suha? Zato što ženski hormoni smanjuju lučenje lojnih žlijezda. S druge strane, hormoni štitne žlijezde pojačano stimuliraju znojenje i gubitak vode putem kože.

I nokti postaju krti i lomljivi. Trudnice, a naročito porodilje, često se žale na pojačano ispadanje kose i gubitak njenog sjaja. To su sve manifestacije manjka željeza, vitamina i minerala.

Zbog pojačanog rada nadbubrežnih žlijezda nastaju promjene koje umanjuju obrambene sposobnosti organizma, pa i same kože. Zbog toga mogu nastati razne infekcije kože bakterijama i gljivama.

Najteži problem su svakako strije koje u trudnoći "zaradi" svaka druga žena. U nastojanju da se prilagodi povećanju volumena pojedinih organa, ali i pod utjecajem hormona, kompenzatorni mehanizmi kože popuštaju i dolazi do pucanja vezivnih vlakana (elastičnih i kolagenih) koja osiguravaju strukturu i elastičnost kože.

Na njihovom mjestu stvaraju se nova vlakna koja su tanja i neravna. Usljed rastezanja, koža koja pokriva ta mjesta postaje tanja. Pojavljuju se strije - crveno-ljubičaste brazde, u stvari, ožiljci koji ostaju za cijeli život.

Strije su naročito vidljive na koži trbuha, dojki i bokova. U početku su ljubičasto-crvene boje, a kasnije postaju bjeličasto-srebrene. Na njihovu pojavu, pored hormona i rastezanja kože, utječu i dob trudnice, kvalitet njenog kolagena i povećanje mase potkožnog masnog tkiva.

Od ostalih promjena treba spomenuti pojačanu pigmentaciju kože lica (naročito kod tamnoputih žena), u predjelu bradavica i središnje linije trbuha, kao i napetost i plavičaste tragove kožnih vena na dojkama.

Zbog svega navedenog, trudnica treba njegovati svoju kožu na sasvim nov način. Ona treba ugađati sebi - pored pravilne ishrane, dovoljno šetnje, odmora i sna, važni su higijena i njega kože cijeloga tijela.

Osnovni principi pravilne njege kože u trudnoći

1. Izbjegavati prečesto tuširanje sapunima koji dovoljno ne vlaže kožu.

2. Upotrebljavati sapun ili šampon koji sadrži masnoću i obezbjeđuje koži dovoljno vlažnosti.

3. Nakon kupanja izbjegavati prejako fizičko trljanje kože, jer dovodi do iritacije kože, što kod tamnoputih osoba može imati za rezultat pojačanu pigmentaciju već ionako pigmentaciji sklone kože.

4. Kožu temeljito posušiti tapkanjem mekanim peškirom. Ako sušenje nije temeljito, voda koja ostaje na površini isparava i uzrokuje brzu dehidraciju.

5. Nakon posušivanja, treba nanijeti sredstvo za njegu kože koje daje vlagu. To su preparati koji u sebi sadrže ureu i alfa hidroksikiseline.

Tretman protiv strija

Tretman kože protiv strija treba početi već u prvim danima trudnoće. Tretman se provodi preparatima koji u sebi sadrže ovlaživače kože na bazi alfa hidroksikiselina, preparate koji reguliraju metabolizam elastičnih vlakana (elastoregulatore), vazoprotektivni kompleks koji sadrži silikon, vitamin B5 i ulja koja omekšavaju kožu, daju joj gipkost i elastičnost te omogućavaju da se odupre rastezanju.

Kremu s navedenim sastojcima treba nježno utrljati kružnim pokretima u kožu dijelova sklonih nastanku strija (trbuh, dojke, bokovi), ujutru i navečer.

Tretman treba nastaviti mjesec dana nakon poroda. Važno je napomenuti da u periodu poslije poroda, prije svakog dojenja, kožu dojki treba dobro očistiti od ovog preparata. Preparat se nikada ne nanosi na bradavice dojki.

Njega dojki

Promjene na dojkama traju cijelo vrijeme trudnoće i u toku dojenja. Promjene u pigmentaciji normaliziraju se nekoliko mjeseci nakon poroda i ne zahtijevaju neku posebnu terapiju.

Ali, da bi se održala elastičnost kože dojki, potrebna je svakodnevna masaža. Izvodi se kružnim pokretima od vanjske strane dojki prema unutra, izbjegavajući bradavice.

Masaža se koristi za istovremeno utrljavanje preparata obogaćenog regulatorima elastina, silikona, zatim escina i nevena.

Također je potrebno izvoditi svakodnevne vježbe za prsne mišiće koji drže dojke. Vježba se izvodi tako da se sastavljeni dlanovi podignu do nivoa ramena, duboko udahne, čvrsto priljube dlanovi jedan uz drugi, zadrži dah tri sekunde i onda izdahne uz opuštanje dlanova.

Ovu vježbu potrebno je izvoditi ujutro i navečer u trajanju po petnaest minuta.

Masno tkivo i mlohava koža

U toku trudnoće dolazi do povećanog stvaranja potkožnog masnog tkiva usljed djelovanja hormona. Na taj način priroda se pobrinula, da u slučaju nedostatka hrane organizam majke raspolaže energetskim depoima i tako omogući preživljavanje i majci i djetetu. Zato se tijelo neće odmah vratiti u formu prije trudnoće. Ali, ne žurite s dijetom za mršavljenje. Za dojenje treba dosta energije.

No, koža može poslije poroda izgledati opuštena i manje čvrsta, naročito na trbuhu, dojkama, bedrima i bokovima. Da biste je ojačali i učvrstili utrljavajte gel koji u sebi sadrži supstance koje učvršćuju elastična vlakna (elastoregulatore) te aktivne sastojke koji imaju drenažna svojstva (genistein i sofora japonika) i tako pomažu drenažu masnoće iz potkožnog masnog tkiva, pa sprečavaju stvaranje novog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.