PRAVILA

Na odmor s trbuhom - ovo biste morali znati

Liječnici ne preporučuju putovanje u prvoj trećini trudnoće zato što se embrij još nije sasvim čvrsto smjestio u materici

Ni posljednjih osam sedmica pred porod nisu idealno vrijeme za putovanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.3.2019

- Najbolje vrijeme za godišnji odmor je između petog i sedmog mjeseca trudnoće. Jer, mučnina i povraćanje, koji obično prate trudnice u prva tri-četiri mjeseca, u tom periodu su prestali. A stomak još nije toliko velik, pa ga je lakše nositi. 

- Liječnici ne preporučuju putovanje u prvoj trećini trudnoće zato što se embrij još nije sasvim čvrsto smjestio u materici, pa postoji povećana opasnost od krvarenja ili pobačaja.

- Ni posljednjih osam sedmica pred porod nisu baš idealno vrijeme za putovanje i godišnji odmor. Stomak je već velik, pa je pokretljivost dosta ograničena. Tome treba dodati i mogućnost preranog dolaska bebe na svijet.

No, nije sve u vremenu odlaska na odmor. Bitno je i gdje. Pošto je krvotok ubrzan, pametno je izbjegavati ljetovanje u Turskoj ili Tunisu, naprosto zato što je daleko i vruće.

Egzotične zemlje ne dolaze u obzir ne samo iz finansijskih razloga, već i zato što postoji opasnost od raznih infekcija čije bi liječenje i upotrijebljeni medikamenti mogli biti opasni i po bebu.

Ni bliske destinacije nisu poželjne u periodima kad je temperatura zraka viša od 28 stupnjeva i kad gomila turista tumara uskim ulicama primorskih ljetovališta.

Ako ste za odmor izabrali planine, izbjegavajte žičare. Takav način prevoza jednostavno nije za trudnice.

A na šta treba pripaziti pri polasku na put?

1. Automobil: Planirajte dovoljno vremena za putovanje. Pošto sjedenje ometa cirkulaciju, svako sat morate napraviti pauzu i protegnuti noge. Ne svraćajte u prvu kafanu nego prošetajte.

Obavezno je - vezivanje pojasa. Pripazite da gornji dio pojasa ne steže grudi, a donji mora ležati ispod stomaka.

2. Avion: Zaboravite da postoji mogućnost leta sestri u Ameriku ili rođacima u Australiju. Za trudnicu je putovanje avionom samo ako je kraće od tri sata.

A prilikom čekiranja karte kažite da ste u drugom stanju i tražite mjesto u prednjem redu da biste mogli bolje opružiti noge. Odjeća neka bude komotna, pamučna, a svako pola sata ustanite i prošetajte. Ako ste skloni proširenim venama, navucite specijalne čarape za vene.

Znajte i to da je malo aviokompanija koje će primiti u avion ženu u poodmakloj trudnoći.

3. Voz: To je najugodnije prijevozno sredstvo za trudnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.