TRUDNOĆA

U stomaku zadovoljne majke boravi sretno dijete

Ukoliko se majka osjeća prijatno i pozitivno, beba će primiti veliku količinu endorfina, hormona sreće, što će izazvati lijepe snove

Ako je nešto dobro za majku, prijat će i djetetu. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.3.2019

Nije neka novost ako vam kažemo da i nerođeno dijete mnogo toga čuje i osjeća te da sve što se dešava mami i te kako utječe i na nerođeno dijete.  

Komunikacija između buduće majke i njenog nerođenog djeteta uglavnom se odvija na biohemijskom i hormonalnom nivou; iznenađujuće je koliko mnogo stvari beba može primiti na ovaj način.

Važni su i ugodni mirisi

Fetus je sposoban da sanja, a od svoje dvadeset i treće sedmice sposoban je i "vidjeti" nejasne slike, kao i osjetiti vibracije i mirise koje prima njegova majka.

Ukoliko se majka osjeća prijatno i pozitivno, beba će primiti veliku količinu endorfina, hormona sreće, što će izazvati lijepe snove, a ako je majka nervozna i neraspoložena, dijete će primiti adrenalin, što će kod njega izazvati uznemirenost i lupanje srca, a samim tim i ružne snove.

To je utvrđeno uz pomoć ultrazvuka i elektrokardiograma: ukoliko dijete ima lijepe snove, na ultrazvuku se vidi da mu je lice nasmiješeno, a elektrokardiogram pokazuje smiren i pravilan rad srca, dok, ako dijete ima ružne snove, elektrokardiogram pokazuje ubrzan rad srca.

Majčini doživljaji koji će izazvati reakcije mogu biti različite vrste, recimo, okus nekog jela, miris cvijeća u parku, zvuk prijatne melodije...

Nerođeno dijete sposobno je i reagirati na svjetlost i na zvuk. Već u četvrtom, petom ili šestom mjesecu trudnoće, ukoliko se na majčin stomak stavi snažno svjetlo, beba će reagirati sužavanjem zjenica i pokušajem okretanja glavice na drugu stranu.

Nerođena djeca reagiraju i na zvuk; pokazalo se da, ukoliko slušaju muziku koja im se dopada (recimo, Mocartovu muziku - sve bebe dobro reagiraju na nju), imaju blage i opuštene pokrete.

Fetus voli i nježne riječi

Sa vlastitim nerođenim djetetom moguće je komunicirati na više načina. To možete uraditi nježnim, blagim riječima - beba, naravno, neće razumjeti same riječi, ali će uživati u umirujućem zvuku kao i u hormonu sreće koji prima kada se majka osjeća zadovoljno i opušteno.

Moguća je i komunikacija putem muzike (najbolja je ona koja se dopada i mami i bebi), na koju će dijete reagirati pokretima. Moguće je komunicirati i nježnim dodirima, blagom samomasažom stomaka, koja podstiče lučenje nekoliko hormona zadovoljstva.

Najkraće moguće pravilo je: ako je nešto dobro za majku, prijat će i djetetu - ako je mama sretna i vesela, takvo će biti i dijete u njenom stomaku. Važi i obrnuto, naravno - ako neko maltretira mamu, istovremeno će maltretirati i dijete.

Dakle, u toku trudnoće je čak i važnije nego inače družiti se sa pozitivnim ljudima i maksimalno uživati u životu (ne mislimo na "uživanje" kao što su alkohol i cigarete) - tada to ne činite samo zbog sebe već i zbog svog djeteta.

Ono voli slatko

Plod voli slatke materije. To se najlakše može videti ako se u toku ultrazvučnog pregleda u plodovu vodu ubrizgaju šećerne materije - beba će praviti pokrete gutanja, a na licu će imati veseo i zadovoljan izraz.

Ukoliko se ubrizga nešto gorko, beba će zatvoriti usta, a na licu će imati izraz gađenja. Slične će reakcije biti i ako mama pojede nešto slatko ili gorko.

Ne gledajte filmove s mnogo buke i nasilja

Nije svejedno ni koje će filmove majka gledati u toku trudnoće. Da budemo precizniji, nije svejedno utoliko što se u majčinom organizmu dešavaju određene hemijske reakcije u skladu sa onim što vidi i čuje - ako gleda neki lijep i pozitivan film, tijelo će joj proizvoditi endorfin, što će dospjeti i do bebe, dok će, recimo, kao reakciju na horor tijelo proizvoditi adrenalin.

Zbog toga se u trudnoći ne preporučuje gledanje filmova sa mnogo buke i nasilja (posebna je priča što će beba negativno reagirati i na buku, nervoznim pokretima, čak i bez majčine hemijske reakcije). Pored toga, ovakvi filmovi mogu izazvati želudačne smetnje, što slabi apsorpciju hranljivih materija i za majku i za dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.