DILEME

Tri zablude o ishrani u trudnoći

Uvriježeno je medicinsko mišljenje da je trudnoća "stanje trošenja soli", zato tijelo uzima više soli nego obično

U drugom i trećem trimestru treba unosi 300 kalorija više nego prije trudnoće. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.4.2019

1. Trudnica ne smije jesti ni grama više nego inače? 

NIJE TAČNO! Jer bi to značilo da je trudnica na dijeti za mršavljenje. Trudnici je realno potrebno 15 posto kalorija više. Zato se preporučuje:

1. U prvom trimestru trudnoće svakodnevno uzeti 150 kalorija više nego prije trudnoće.

2. U drugom i trećem trimestru po 300 kalorija više nego prije trudnoće.

Ako bi kalorijski unos u trudnoći bio smanjen, onda beba ne bi dobila dovoljno proteina, vitamina i minerala, a to može rezultirati padom rezervi masti.

2. Trudnice trebaju jesti neslano da ne bi imale povišem krvni tlak!

POGREŠNO! Povišen krvni tlak u trudnoći posljedica je brojnih fizioloških promjena u tijelu tokom trudnoće, pa se zbog toga ne tretira kao hipertenzija kod drugih ljudi.  

Uvriježeno je medicinsko mišljenje da je trudnoća "stanje trošenja soli", zato tijelo uzima više soli nego obično. Lišavanje može štetiti fetusu.

Iako se potrebe za solju povećavaju, prosječna upotreba adekvatna je za trudnice. Uzimanje dodatne soli rijetko je opravdano.

So se, također, rutinski ograničava da bi se prevenirala toksemija (stanje praćeno hipertenzijom, zastojem tečnosti i proteinima u urinu).

3. Punomasno mlijeko hranjivije je od obranog!?

Punomasno mlijeko trebala bi piti djeca do navršene dvije godine zbog masnih kiselina neophodnih za razvoj mozga. Međutim, obrano mlijeko osigurava sve nutrijente, nije opterećeno mastima i ima više kalcija.

Pošto su zahtjevi bebe za kalcijem veliki, treba povećati unos obranog mlijeka da dragocjeni mineral ne biste gubili iz vlastitih kostiju.

Ako ne podnosite mlijeko

Trudnicama je potrebno 1.200 miligrama kalcija dnevno. Mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija, ali neke žene imaju simptome kao što su nadutost, dijareja, gasovi i gađenje nakon uzimanja mlijeka.

Ako imate taj problem, pijte jogurt s korisnim bakterijama koje olakšavaju varenje laktoze i jedite sir (radije tvrdi), tamnozeleno lisnato povrće, sardine, losos, a u dogovoru s liječnikom uzmite neki dodatak kalcija, ako je neophodno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.