PLANIRANJE PORODICE

Devet obaveza buduće mame

Dobro je provjeriti je li i vaše tijelo spremno za trudnoću, a ni partnerovo zdravstveno stanje, naravno, nije manje važno

Zdravlje trudnice veoma je važno. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.4.2019

Kad odlučite ostati u drugom stanju, vjerovatno ste emocionalno zreli za taj čin. Najbolji korak koji možete poduzeti je zakazati pregled kod liječnika, kako ginekologa, tako i kod liječnika opće prakse. S liječnikom treba porazgovarati o nekoliko tema te obaviti neke pretrage.  

Ako mislite da ste potpuno zdravi, dovoljno je obaviti sistematski pregled ili barem napraviti osnovne krvne pretrage i pretrage urina.

Preduvjeti

Ukoliko ste uzimali kontracepcijske pilule, dobrao je napraviti pauzu, tokom koje treba paziti da ne dođe do začeća.

Ovo nije obavezno, jer do normalnih trudnoća i poroda ponekad dolazi i tokom uzimanja pilula ili odmah po prestanku uzimanja, ali ako već planirate trudnoću, stručnjaci smatraju da je zdravije omogućiti tijelu nekoliko normalnih ciklusa.

Kad se ciklus stabilizira, lakše je zatrudnjeti, jer se uglavnom mogu predvidjeti i dijagnosticirati plodni dani. Ako je do trudnoće došlo tokom redovnih ciklusa, ginekolog može precizno izračunati datum začeća te predvidjeti datum poroda.

Imunitet

Zarazne dječije bolesti poput vodenih kozica i rubeole mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja nerođenog djeteta.

Ako niste preboljeli ove bolesti, liječnik može savjetovati da se vakcinišete mjesec prije nego što namjeravate začeti, posebno ako je vrijeme epidemije, ako je neko u vašoj blizini bolestan ili ako radite, odnosno često boravite s djecom.

Hronične bolesti

Bolujete li od hronične bolesti poput dijabetesa, astme ili visokog krvnog pritiska, trebate se ozbiljno konsultirati s liječnikom i obaviti brojne pretrage.

Liječnik će ponekad savjetovati da s trudnoćom pričekate ako je bolest u posebno osjetljivoj fazi, a znat će i koje mjere treba poduzeti, uključujući uzimanje lijekova, ležanje ili boravak u bolnici tokom čitave trudnoće ili njenog dijela.

Nasljeđe

Znajući da su brojne bolesti nasljedne, uzimanje porodične anamneze, odnosno dobivanje informacija ko je u porodici imao zdravstvene probleme, pomaže da se ustanovi postoji li rizik od nasljednih bolesti.

Ako postoji rizik, buduća trudnica i njen partner mogu se podvrći genetskim testovima i savjetovanju. Danas sve više rutinskim postaju i genetska ispitivanja plodne vode, nerođenog djeteta, pa i operativni zahvati nad nerođenim djetetom.

Lijekovi i dodaci prehrani

Bez obzira na to koliko se bezazlenima činili lijekovi ili dodaci prehrani koje uzimate (uključujući i biljne preparate, eterična ulja), o njima treba obavijestiti liječnika, koji će procijeniti smatraju li se neki od tih preparata rizičnima, a vrijedi općenito pravilo da u vrijeme kada želite začeti i u vrijeme trudnoće ne treba uzimati nikakve lijekove na svoju ruku.

Srećom, mnogo lijekova trudnice mogu sigurno uzimati, pa ako, ipak, morate uzimati lijekove i u trudnoći, to uvijek treba činiti pod nadzorom i na preporuku liječnika, koji će znati treba li promijeniti dozu ili će vam prepisati drugi lijek.

Trudnice i žene koje žele začeti trebale bi početi uzimati folnu kiselinu, vitamin grupe B koji je odlična prevencija za brojne prenatalne defekte (prije i tokom trudnoće uzima se jedan miligram dnevno).

Ranije trudnoće i porodi

Liječnika treba obavijestiti o svim ranijim trudnoćama, porodima, spontanim i namjernim pobačajima te o svim ostalim komplikacijama vezanim uz pokušaje začeća, trudnoće i porode.

Na osnovu ranijih trudnoća i poroda s većom se vjerojatnošću mogu procijeniti tok, moguće komplikacije i ishod sljedećih trudnoća.

Ali, ne treba dizati paniku, jer raniji problemi ne znače da će se sve ponoviti. Ako su liječnici o svemu obaviješteni, moći će na vrijeme poduzeti mnogo toga da se problemi ne ponove.

Način života

Sve trudnice trebaju se zdravo hraniti, biti tjelesno aktivne, izbjegavati alkohol, drogu, cigaretu, stres. Pušite li, pokušajte prestati prije nego što ostanete u drugom stanju, a ako ne uspijevate sami, potražite stručnu pomoć i svakako se informirajte o mogućim rizicima.

Partner

Zdravlje trudnice važno je jer će u njenom tijelu dijete "stanovati" prije rođenja, ali nasljedne bolesti partnera i njegove porodice jednako su važne. Ukratko, važan je i životni stil partnera (oca budućeg djeteta), boluje li od zaraznih i drugih bolesti, puši li, uzima li alkohol ili droge.

Starost trudnice

Ako je trudnica starija od 35 godina, povećava se rizik od prijevremenog poroda, komplikacija u trudnoći, pobačaja te određenih genetskih poremećaja kod djeteta. Visoki krvni pritisak i dijabetes češći su kod starijih trudnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.