TAJNE PRIRODE

Zašto dolazi do spontanog pobačaja

Većina žena nakon spontanog pobačaja sljedeću trudnoću uspijeva iznijeti do kraja

U slučaju bilo kakvog krvarenja tokom trudnoće treba se obratiti liječniku. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.4.2019

Kritično vrijeme kada nešto može poći krivo su, suprotno općem vjerovanju, prvi dani nakon začeća, kada se i događa najviše pobačaja. Upravo zato veliki postotak pobačaja prože nezapaženo. 

Ako se menstruacija pojavi u uobičajeno vrijeme, ili koji dan poslije, žena obično misli da je sve u redu i nikada ne sazna da je bila trudna.

Učestalost spontanih prekida trudnoće relativno je velika - na 12 potvrđenih trudnoća, jedna završava pobačajem, obično tokom prvih 12 nedjelja.

No, iako je pobačaj trauma, kako tjelesna tako i psihička, većina žena nakon jednog pobačaja sljedeću trudnoću uspijeva iznijeti do kraja.

Zašto je potrebno čišćenje

Nakon pobačaja ponekad je potrebna operacija - kiretaža, kako bi se maternica očistila, no tu odluku donosi liječnik, a ona najčešće ovisi o tome u kojoj je sedmici trudnoće došlo do pobačaja, te koji su njegovi uzroci.

Dakle, u slučaju bilo kakvog krvarenja tokom trudnoće treba se za savjet obratiti liječniku.

O pobačajima se još ne zna dovoljno pa ponekad liječnici ne uspijevaju objasniti zašto je do njega došlo. Tijelo trudnice zna imati svoje, ljudima ne uvijek razumljive, razloge za odbacivanje trudnoće.

Srećom, ostali uzroci pobačaja su razumljivi ljudskom načinu razmišljanja, pa postoje i medicinski postupci koji pomažu u određenom broju uzroka, poput bolesti majke zbog kojih je trudnoća rizična, što se rješava lijekovima, mirovanjem u trudnoći, operativnim zahvatima itd.

Uzroci ranog pobačaja

- "Vještičije jaje": Ova vrsta pobačaja stručno se naziva anembrionalna trudnoća - nakon oplodnje, tokom intenzivnog rasta zametka, zna se pojaviti slučajna pogreška u diobi ćelija i zametak propada, jer pogreška nije spojiva sa životom.

Tijelo trudnice i dalje razvija plodove ovoje i ponaša se kao da je s trudnoćom sve u redu, no nakon nekog vremena (najviše nakon nekoliko sedmica) ovoji ipak propadaju i dolazi do spontanog pobačaja.

Nemoguće je izračunati ili predvidjeti trudnoću u kojoj će doći do pogreške u diobi ćelija, niti je ikakvom terapijom moguće utjecati da se to ne dogodi. Dakle, riječ je o slučajnom i malo vjerojatnom procesu, pa se "vještičije jaje" istoj trudnici u sljedećoj trudnoći događa iznimno rijetko.

Pobačaj je u ovom slučaju zapravo pozitivan i dobro je da se dogodi što prije, jer embrij ne bi mogao preživjeti.

- Molarna trudnoća ili "hydatidiform mole" započinje kao normalna trudnoća - izostankom menstruacije i ostalim znakovima trudnoće.

Postoje dvije vrste molarne trudnoće: kad se plod nikako ne razvija i kad se počne razvijati, ali ne može opstati. Ovo i nije prava trudnoća, jer nema oplođenog jajašca, ali se tijelo, opet iz nepoznatih razloga, ponaša kao da trudnoća normalno teče.

Za obje varijante karakteristično je da se kao posljedica djelovanja hormona trudnoće razvijaju vodeni džepovi - ciste, koje rastu iz tkiva koje bi postalo posteljica kad bi trudnoća normalno tekla.

Oko 12. sedmice dolazi do krvarenja, tj. pobačaja. Ako se ustanovi da je riječ o molarnoj trudnoći, pribjegava se operaciji, a dostupna je i hormonalna terapija. Šanse da se molarna trudnoća ponovi kod iste žene su 1:80.

- Problemi s grlićem maternice (cervixom) nastaju kad se on počne otvarati pa se maternica stišće (kontrahira), prerano izbacujući plod.

Ova vrsta pobačaja nalik je prijevremenim trudovima i porodu, a najčešće se događa prije 20. sedmice trudnoće.

- Izvanmaternična je ona trudnoća kad se plod ne razvija u maternici, nego u jednom od dva jajovoda. Stanje je opasno i za život trudnice te je takvu trudnoću nemoguće iznijeti do kraja.

Do pobačaja dolazi spontano, nakon čega je potrebna operacija ili liječnik vanmaterničnu trudnoću uspijeva ustanoviti ranije, pa se operaciji pribjegava odmah.

Prijevremeni porodi

Pobačaj se definira kao spontani gubitak fetusa prije 24. sedmice trudnoće. Nakon toga više se ne govori o kasnom pobačaju, nego o prijevremenom porodu, odnosno situaciji kad dijete umire u maternici i kada se kaže da je mrtvorođeno.

Spontani gubici fetusa u kasnijim fazama trudnoće događaju se zbog abnormalnosti nastalih tokom razvoja fetusa ili zbog slabog razvoja posteljice, zbog čega djetetu ne manjka samo hrane, nego i kisika, pa ne uspijeva preživjeti.

Kad se beba "ne čuje"

Događa se da dijete umre u maternici bez vidljivog uzroka, nakon čega majka može opaziti da se dijete prestalo micati. Kako su promjene aktivnosti nerođenog djeteta u maternici uobičajene, činjenica da majka ne osjeća micanje djeteta ne mora uvijek biti alarmantna, ali ipak o svakom takvom opažanju treba obavijestiti liječnika.

Posljedice

O fizičkim posljedicama pobačaja i liječenja tijela pobrinut će se liječnici, no to je i tužan događaj, nakon kojega partneri trebaju proći kroz proces tugovanja i, ako imaju poteškoća, javiti se psihologu ili psihijatru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.