PREVENCIJA

Oralna higijena u trudnoći

Poželjno je na početku trudnoće odstraniti zubni kamenac, a stomatologu na pregled obavezno otići bar još jednom u toku narednih devet mjeseci

Pored četke i paste za zube, potrebno je redovno upotrebljavati i konac. Ilustracija

"Bebe i mame"

9.4.2019

Poznato je da zbog povećanog djelovanja hormona u trudnoći postoji povećana sklonost upalama zubnog mesa. Ono je obično lagano natečeno i crveno, a najčešće jako osjetljivo. 

Nedovoljna njega usne šupljine dovodi do skupljanja plaka koji se lijepi za zub i stvara naslage koje su odlična podloga za razvoj bakterija. Razvoju karijesa pogoduje i pojačana kiselost sline u trudnoći uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom hrane.

Da bi se u trudnoći spriječilo nastajanje karijesa potrebno je obratiti pažnju na ispravnu oralnu higijenu. Zato trudnice nakon povraćanja obavezno trebaju isprati usta vodom, jer kiselina iz stomaka nagriza zubnu caklinu.

Pored četke i paste za zube potrebno je redovno upotrebljavati konac za zube. Odlične rezultate pokazuje i upotreba zubnog tuša.

Za umirivanje desni preporučuje se ispiranje usta čajem od žalfije i to nekoliko puta dnevno.

Poželjno je na početku trudnoće odstraniti zubni kamenac, a stomatologu na pregled obavezno otići bar jednom u toku trudnoće.

Posebnu pažnju treba posvetiti pravilnoj prehrani. Nepravilna i jednolična prehrana kojom se ne unose dovoljne količine i omjeri bjelančevina, ugljikohidrata, masti, kalcija, fosfora, željeza i drugih neophodnih materija može uzrokovati mineralizaciju mliječnih zuba kod bebe.

Zato liječnici često trudnicama savjetuju uzimanje tabletica fluora koje se tope u ustima, a koriste za zaštitu zuba.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.