TRUDNOĆA I DILEME Šta koristiti

Lijek za akne ili biljni preparat

Dok većina lijekova ima upozorenja za trudnice, proizvodi na biljnoj bazi to nemaju

"Bebe i mame"

Šta trudnica može koristiti za ublažavanje problema s kožom

Foto: Ilustracija


Trudnice dobro znaju da trebaju izbjegavati kofein, alkohol i mnoge lijekove, no trebale bi biti oprezne i s tretiranjem čestih kožnih problema, koji su direktna posljedica hormonalnih promjena u trudnoći. 

Tako bi uzimanje lijeka za kojekakve pojave na koži moglo biti opasno za nerođeno dijete. Među opasne spadaju lijekovi za uklanjanje akni, neki lijekovi protiv gljivica, te oni za kosu. Nažalost mnogi se povezuju s potencijalnim rizicima za bebu.

Većina dermatologa savjetovat će potpunu apstinenciju od svih lijekova, poput raznih proizvoda na bazi vitamina A ili drugih naoko bezopasnih terapija. Ono što će vam savjetovati kao alternativni tretman bit će kiseline iz prirodne hrane koje vrlo dobro kontroliraju akne.

Dok većina lijekova ima upozorenja za trudnice, proizvodi na biljnoj bazi to nemaju. Malo je lijekova koji su nepobitno štetni; postoji mnoštvo o kojima mnogo toga ne znamo, i zatim, tu su oni za koje znamo da su sigurni. Međutim, mnoge stvari - poput bilja - ulaze u kategoriju o kojoj nemamo dovoljno znanja i bolje je kloniti ih se.

Nadalje, po mišljenju većine stručnjaka, glavni problem predstavlja činjenica da se majke pretežno usredotočuju na deformacije pri porodu, no ne misle na mogućnost da neka supstanca koju uzimaju može štetno djelovati i u kasnijoj životnoj dobi njihovog djeteta.

Uobičajeni kožni problemi izazvani trudnoćom variraju od svrbeža, kožnog crvenila i tamnjenja lica zvanog melasma. Ipak, primjenu djelotvornih lijekova, naprimjer antihistamina, treba prekinuti prije dojenja, a i prije korištenja svakako se treba konsultirati s ljekarom.

Više o temi Trudnica

ISTRAŽIVANJA
Trudnice su često emocionalno nespremne
NA VRH

Podijeli članak na