TEGOBE

Na šta ukazuje visoka temperatura nakon porođaja

Redovni i prvi znak infekcije u periodu poslije porođaja je skok tjelesne temperature, i to više od 38 stepeni.

Rizik je posebno povećan nakon carskog reza. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.4.2019

Skok tjelesne temperature nakon porođaja može se očekivati kod dva posto porodilja koje su bebu na svijet donijele vaginalnim (prirodnim) putem, a kod oko 30 procenata onih kod kojih je porođaj izveden carskim rezom.  

To je samo još jedan dokaz da je carski rez ozbiljna abdominalna operacija, koja ima svoje ne baš rijetke komplikacije i u toku i nakon operacije, pa se sa razlogom ovoj vrsti porođaja pribjegava isključivo usljed akušerskih i medicinskih indikacija

Upala sluzokože materice

Najčešći razlog skoka temperature u prvih nekoliko dana nakon porođaja je endometritis (upala sluzokože materice). Endometritis se obično javlja kao pojačano krvarenje poslije porođaja, pri čemu lohije (iscjedak iz materice) koje su sukrvičave najčešće poprimaju neprijatan miris.

Temperatura raste postepeno, a žena se žali na bol u donjim dijelovima abdomena. Nastanku ove komplikacije znatno doprinose rano prsnuće vodenjaka, produženi porođaj, primjena instrumentalnog završavanja porođaja (vakuum, forceps), ručne intervencije u materičnoj duplji (revizije).

Rizik od ove komplikacije posebno je povećan nakon porođaja carskim rezom. Faktori koji pomažu njenom nastanku su također jaka krvarenja tokom porođaja i anemija u trudnoći, jer slabe odbrambene snage organizma.

Ove infekcije se liječe antibioticima i uterotonicima (lijekovi koji skupljaju matericu), a zbog nekih se mora obustaviti i dojenje.

 Infekcije hirurških rana i rascjepa

Nije rijetko da se rana od carskog reza na prednjem trbušnom zidu inficira, posebno ako nije uredno zbrinuto krvarenje u mišićnom i potkožnom masnom tkivu.

Porodilje u predjelu rane osjećaju bol i pritisak, temperatura raste, a nakon otvaranja rane i drenaže (najčešće gnojnog sadržaja), dolazi do znatnog olakšanja i pada tjelesne temperature.

Rana se dalje mora svakodnevno previjati (nekad i dva puta dnevno), uz primjenu antibiotika.

Mada je međica i predio epiziotomije u bakteriološkom smislu najrizičnija regija, infekcija epiziotomije i nezbrinutih rana u ovom predjelu nije naročito česta. Ukoliko do infekcije ipak dođe, dovoljne su samo lokalne mjere dezinfekcije.

Zastoj mlijeka

Staza (zastoj) mlijeka je najčešći problem koji se javlja posebno kod neiskusnih prvorotki usljed loše tehnike dojenja i slabog oticanja nadolazećeg mlijeka.

Treba znati da usljed prirodnog refleksa svaki kontakt usnica bebe sa bradavicom majke dovodi do naviranja mlijeka u dojke i, ukoliko mlijeko ne otiče ravnomjerno, dolazi do staze.

Dojke su obostrano nabrekle, bolne i moguć je skok tjelesne temperature. Pumpice ili ručno izmlazavanje najčešće rješavaju problem.

Međutim, na bradavicama se mogu stvoriti rascjepi i ragade koji predstavljaju idealno mjesto za ulazak bakterija i nastanak prave infekcije dojki.

Skok temperature, najčešće između druge i četvrte sedmice nakon porođaja, praćen napetošću i bolovima najčešće u jednoj, a rjeđe u obje dojke, uvijek ukazuju da se razvija mastitis (upala dojki).

Razvoju mastitisa upravo pogoduje zastoj mlijeka u dojkama, te je prva mjera korigiranje tehnike dojenja. Obavezna je antibiotska terapija (najčešće penicilinima), kao i stavljanje hladnih obloga na dojke. Najčešće se dojenje u tim situacijama ne mora obustaviti.

U težim i zapuštenim slučajevima, gdje nije primijenjena adekvatna terapija, dolazi do stvaranja bolnih infiltarata ili apscesa u dojki, te se nakon njihovog razmekšavanja primijeni jedino efikasno hirurško liječenje u vidu otvaranja gnojne kolekcije i drenaže gnojnog sadržaja. Antibiotici širokog spektra su obavezni.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije nisu rijetke u periodu babinja. Njima pogoduje fiziološko proširenje mokraćnih puteva i mokraćne bešike u trudnoći i periodu babinja, posebno kod pacijentkinja koje su u trudnoći imale u nekoliko navrata rezistente i povratne infekcije urotrakta.

Također, i porođajna nagnječenja zida mokraćne bešike, posebno ako se ona u porođaju i pred samu ekspulziju (trenutak rađanja glavice) ne prazni, uz česte kateterizacije u toku porođaja, sa svoje strane doprinose pojavi zapaljenja.

Tada je potrebno započeti antibiotsku terapiju i prije pristizanja nalaza urinokulture, obavezno uz dosta tečnosti.

 Zastoj venske cirkulacije

Na sreću jedna od rjeđih komplikacija u periodu nakon porođaja je venska staza krvi u nogama i venama male karlice, te zastoj u venskoj cirkulaciji praćen trombozom, upalom vena ili embolijom.

Ova komplikacija se češće javlja kod starijih porodilja, kao i kod žena koje su rađale više puta. Oboljenju su sklonije gojazne pacijentkinje i one koje su i prije trudnoće imale problema sa venama.

Primjena vakuuma ili carskog reza također doprinosi ovoj pojavi. Zato se u savremenom akušerstvu sve više potencira rano ustajanje iz kreveta nakon porođaja i kraći boravak u bolnici koji znatno sprečava sve vrste tromboembolitskih komplikacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.