PROMJENE

Zašto nakon porođaja opada kosa

Najčešći uzrok su hormonalne promjene koje nastaju u toku i neposredno nakon poroda, gubitak krvi u toku samog poroda i neadekvatna ishrana u toku trudnoće

Gubitak kose je znak bolesnog organizma. Ilustracija

Piše: Piše

17.4.2019

Kosa je jedan od simbola ljepote svakog čovjeka. Zato joj svaka osoba posvećuje dosta pažnje. Izgled i stanje kose, odnosno dlake kao osnovne jedinice su i simbol zdravlja, a pojačano opadanje siguran pokazatelj poremećenih odnosa u organizmu, bilo da se radi o stresu ili nedostatku minerala, vitamina i željeza. Gubitak kose (alopecija) je, opet, siguran znak bolesnog organizma. 

Tako je i poslije poroda, koji jeste jedna vrsta stresa, pojačano opadanje kose gotovo redovna pojava. Razloga je više, a žena opazi, obično dva mjeseca nakon poroda, kako na češlju ili prilikom pranja ostaje puno kose.

Tri osnovna uzroka

Zašto kosa opada nakon poroda? Najčešći uzrok su hormonalne promjene koje nastaju u toku i neposredno nakon poroda. Posljedice tih promjena manifestiraju se dva mjeseca kasnije nakon poroda u vidu pojačanog opadanja dlaka.

Gubitak krvi u toku poroda je slijedeći razlog pojačanog opadanja dlake i viška kose na češlju. Porod koji je bio popraćen obilnijim gubitkom krvi imat će za posljedicu ispadanje dlake ne samo s kože kapilicija, nego i drugih dlakom obraslih dijelova tijela, ali se taj gubitak najbolje uočava baš na koži kapilicija, jer kosa postaje prorijeđena.

Neadekvatna prehrana u toku trudnoće i nakon poroda, također, može biti uzrok pojačanog opadanja kose. Riječ je, najčešće o prehrani u kojoj nema dovoljno željeza, minerala i vitamina. To su sastojci hrane koji su neophodni za normalan rast dlake.


Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Zato je veoma važno da žene poslije poroda, a naročito majke koje doje bebe, unose hranom dovoljno proteina, minerala, vitamina i željeza.

Trudnice i dojilje trebaju svakodnevno na jelovniku imati svježe voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode, crveno obojeno voće i povrće, jer ono sadrži željezo (borovnice, ribizle, cveklu), zeleno lisnato povrće, jetru i crveno meso.

Emotivnije žene doživljavaju porod i rođenje djeteta na intenzivniji način, što se može okarakterizirati kao blag oblik "slatkog" stresa koji, također, dovodi do pojačanog ispadanja kose.

Kad je riječ o alopeciji

Pojačano ispadanje kose nakon poroda je prolaznog karaktera. To znači da ne dolazi do potpunog gubitka dlake, već se kosa samo prorjeđuje.

Međutim, ako je ishrana i dalje nepravilna, ako nedostaju željezo, vitamini i minerali, može doći do potpunog ispadanja dlake na pojedinim dijelovima, a to je alopecija.

Ispadanje dlake i kod alopecije je privremenog karaktera, ali kosa počinje ponovo rasti tek kada se koriguju poremećaji u organizmu.

Šta treba uraditi kada nakon poroda ostaje previše kose na češlju?

1. Treba se javiti ljekaru i uraditi pretrage krvi.

2. Naročitu pažnju obratiti na vrijednosti željeza u krvi i tzv. faktore zasićenja željezom.

3. Ako su vrijednosti željeza niske, pored terapije gotovim preparatima željeza, treba poboljšati ishranu.

4. Pored toga, žena treba da se više odmara i duže vremena boravi na čistom zraku.

Uz ovakve mjere, obično četiri mjeseca nakon poroda, prestaje pojačano ispadanje dlake i na "češlju nema previše kose".

A šta ako se opadanje kose nastavi?

Ako dlaka i dalje nastavi da pojačano ispada, onda se moraju uraditi dopunske pretrage da bi se utvrdio tačan uzrok. To nije niti brz niti jednostavan postupak. Poput Šerloka Holmsa ljekar mora da ispita funkciju skoro svakog organa da bi se došlo do tačnog uzroka. To zahtijeva strpljivost ispitivane osobe koja ne smije zapasti u malodušnost.

Treba ispitati paranazalne sinuse, zube, a naročitu pažnju obratiti na funkciju štitne žlijezde. Naime, u postratnom periodu, opazili smo da je u velikom broju slučajeva, daleko više nego ranije, uzrok potpunog gubitka kose na pojedinim arealima upravo poremećen rad štitne žlijezde.

Ponekad je tačan uzrok gubitka kose veoma teško, pa i nemoguće pronaći. Ipak, u najvećem broju slučajeva pronađe se uzrok i nakon njegovog liječenja, dlaka počinje ponovo normalno rasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.