ZDRAVA TRUDNICA Koji je položaj ispravan

Spavanje - na leđima, stomaku ili strani

Skupite se ili ispružite na strani, poželjno je lijevoj, jednom nogom prekrštenom preko druge i jastukom između, to je najbolje za vas i za bebu

"Bebe i mame"
18.04.2019 10:04

Skupite se ili ispružite na strani

Foto: Ilustracija

Odreći se u trudnoći omiljenog položaja za spavanje isto je kao i odreći se mede u šestoj godini. Vjerovatno ćete neko vrijeme lošije spavati, ali samo dok se ne naviknete na novi položaj. Sada je vrijeme za to, prije nego što vam stomak koji raste još više ne uskrati udobnost.  

Dva omiljena načina spavanja, na stomaku i na leđima, nisu najbolji izbor u trudnoći. Na stomaku, iz očiglednih razloga stomak vam raste i spavati na njemu udobno je kao da spavate na lubenici.

Na leđima, mada je udobnije, cijela težina trudne maternice leži na kičmi, crijevima i donjoj šupljoj veni (veni koja vraća krv iz donjeg dijela tijela u srce).

To može pogoršati bol u leđima, poremetiti varenje, ometati disanje i cirkulaciju, pa i uzrokovati hipotenziju ili nizak krvni pritisak.

To ne znači da trebate spavati stojeći. Skupite se ili ispružite na strani, poželjno je lijevoj, s jednom nogom prekrštenom preko druge i jastukom između, to je najbolje, za vas i za bebu.

Tako omogućavate,ne samo maksimalan protok krvi i hranljivih materija do posteljice, već pospješujete i funkciju bubrega, što znači bolje izlučivanje nepotrebnih materija i tečnosti, manje otoka zglobova, stopala i ruku.

Vrlo malo ljudi, međutim, ostaje u jednom položaju cijele noći. Ne uzbuđujte se ako se probudite na leđima ili na stomaku. Nikakva šteta, samo se okrenite na stranu. Možda će vam nekoliko noći biti neudobno, ali tijelo će se naviknuti na novi položaj.

NA VRH