POROĐAJNO DOBA Rijetke žene porode se na dan termina Rijetke žene porode se na dan termina

Prenesena trudnoća - nema razloga za brigu

Trudnice su jako nestrpljive i sve se nadaju da će se malo ranije poroditi, ali nije uvijek tako

"Bebe i mame"
26.04.2019 14:47

Bebi možda još nije vrijeme

Foto: Ilustracija

Samo malo trudnica porodi se na sam datum koji je određen kao termin porođaja. Neke će se poroditi ranije, a neke kasnije.  

Na dan termina porođaja trudnica se treba javiti svom ginekologu koji će joj preporučiti da dolaziti svaki drugi ili treći dan na kontrole bebinog srca i još jedan ultrazvučni pregled koji će pokazati da li je posteljica zrela i da li se smanjuje količina plodove vode, što je znak da trudnoća treba uskoro biti završena.

Ako termin prođe i sedam dana, trudnica će biti primljena u bolnicu gdje će redovno biti praćeno stanje bebe (kardiotokografija CTG - otkucaji bebinog srca, ultrazvuk, amnioskopija - pregled plodove vode, koji je bezbolan) i odrediti treba li i kada pokrenuti porođaj.

Nema razloga za brigu ako termin prođe, a još se niste porodili. Bebi možda još nije vrijeme, a i ako jeste, ginekolog će se pobrinuti da rodite zdravu bebu.

Kako izgleda beba

Prenesene bebe izgledaju malo drugačije od rođenih u terminu. Zaštitni sloj masti s njihove kože koji ih je štitio od višemjesečnog boravka u vodi na kraju trudnoće se sljušti i bebina koža ostaje nezaštićena, pa će joj ruke izgledati naborano. Bebina koža malo će se guliti, ali to će brzo proći, a do tada ćete je mazati kremama za bebe.

Oglasi

NA VRH