TRUDNOĆA Je li preporučljivo kretati na put

Putovanje s bebom u stomaku

Najbolji period za putovanje je drugi trimestar - nema mučnina, a maternica još nije toliko velika da vam zadaje teškoće

"Bebe i mame"

Ako je s trudnoćom sve uredu, možete na put

Foto: Ilustracija


Trudni ste i željeli biste putovati. Ali, je li trudnicama preporučljivo putovati, kako ćete podnijeti put, hoće li se nešto iskomplicirati?  

To su samo neka od pitanja koja sebi postavlja većina trudnica. Opustite se - ako je s trudnoćom sve uredu, možete na put. Ipak, prethodno otiđite na pregled.

Najbolji period za putovanje je drugi trimestar - nema mučnina, a maternica još nije toliko velika da vam zadaje teškoće. Drugi trimestar je period od srednja tri kalendarska mjeseca vaše trudnoće (od 13. do 26. sedmice).

Za put pripremite udobnu odjeću i cipele s niskom potpeticom, vodu i nešto za grickanje, pod uslovom da to nije velika količina slatkiša i masnih i slanih grickalica.

Udobno sjedište je vrlo važno, a ako je moguće, noge trebaju biti podignute ili malo izdignute, dok pod leđa možete podmetnuti jastučić. Svakih dva sata ustanite, napravite pauzu ako idete automobilom i prošetajte.

Ako putujete autobusom ili avionom, možete prošetati nekoliko puta prolazom između sjedišta.

Provjerite da li postoji ginekolog u mjestu u koje idete i dobro se raspitajte o hrani. Pijte samo flaširanu vodu. Izbjegavajte jako sunce.

Više o temi Trudnica

ZDRAVA TRUDNICA
Koji se pratioci vašeg "drugog stanja"
NA VRH

Podijeli članak na